zonnepanelen

Zo kun je maximaal profiteren van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn door de huidige energieprijzen erg populair. Het is bovendien een slimme investering die zichzelf ook terugbetaalt. Hoe kun je maximaal profiteren van je zonnepanelen? Bekijk onderstaande tips.

Zonnepanelen: energie overdag in plaats van daluren

Veel huishoudens proberen om juist in de daluren de meeste energie te verbruiken. De dagelijkse wasbeurten worden met name in de late avonduren gedaan. Als je echter zonnepanelen hebt, kun je juist overdag de meeste energie verbruiken. Zonnepanelen wekken logischerwijs overdag de meeste energie op, want dan schijnt de zon. De zon hoeft niet uitbundig en direct te stralen op je zonnepanelen, want ook op bewolkte dagen leveren ze energie. Maak dus ook gebruik van je eigen opgewekte energie en probeer energieverbruik in de avond te verminderen.

Gebruik elektrische apparaten

Je kunt alleen profiteren van de energie die je zonnepanelen opwekken als je ook apparaten gebruikt die op elektriciteit werken. Met een gasfornuis behaal je bijvoorbeeld geen voordeel uit je zonnepanelen. Inductie koken is dan een beter alternatief. Een elektrische auto kun je overdag ook opladen met je eigen opgewekte energie. Denk ook aan elektrische verwarming. Het is namelijk gebleken dat een cv-ketel verantwoordelijk is voor het grootste deel van het gasverbruik in huishoudens.

Verspilling van je zonnepanelen: let op sluipverbruik

Bij onnodig energieverbruik verspil je de opgewekte energie van je zonnepanelen. Loop dus altijd even je huis na en controleer of er geen sprake is van sluipverbruik: een televisie die op stand-by staat in plaats van uitgezet wordt, stekkers van opladers die onnodig nog in stopcontacten zitten, et cetera.

Verspreid je energieverbruik

Zet je elektrische apparaten niet allemaal tegelijk aan. Dit kan ervoor zorgen dat je meer energie verbruikt dan dat je zonnepanelen opwekken en je alsnog de energie van je energieleverancier gebruikt. Verspreid het gebruik van je apparaten over de dag (overdag).

Terugleververgoeding bij zonnepanelen

Als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je zelf verbruikt, wordt het overschot over het stroomnet teruggeleverd aan je energieleverancier. Dit overschot aan energie wordt dan weer gebruikt voor huishoudens die zelf geen stroom kunnen opwekken. Je ontvangt hiervoor een terugleververgoeding van je energieleverancier. De hoogte van deze vergoeding bepaalt de energieleverancier zelf en wordt vaak verrekend op je jaarrekening. Het is dus aan te raden om de vergoedingen en de bijbehorende voorwaarden van diverse leveranciers te vergelijken. Het verschil tussen het stroomverbruik en het door de zonnepanelen opgewekte stroom heet salderen.

Let op! Vanaf 2023 veranderen vergoedingen voor zonnepanelen

De overheid biedt diverse financiële voordelen voor duurzame oplossingen en dus ook voor zonnepanelen. Dit heeft er echter voor gezorgd dat zonnepanelen “te” populair zijn geworden en de overheid hierdoor heeft besloten om deze financiële voordelen af te bouwen. Zo wordt de salderingsregeling vanaf 2023 afgebouwd en stopt het algeheel in per 2031.

Vanaf 2023 kun je ook geen BTW meer terugvragen. Bovendien wordt er in meerdere regio’s zoveel energie door zonnepanelen opgewekt dat energieleveranciers geen terugleververgoeding meer bieden. De vergoedingen van zonnepanelen vanuit de overheid en energieleveranciers mogen dan verminderen, maar het grootste voordeel blijft dat je je eigen benodigde energie opwekt.

Ook relevant