Slim boodschappen doen voor de hele week

Ik heb er al regelmatig over geschreven: hoe minder vaak je in de winkels komt, hoe minder geld je uitgeeft! Een goede manier om dit voor elkaar te krijgen is door te werken met een weekmenu. Maar hoe werkt dat nou precies?! Ik heb een stappenplan voor jullie op een rijtje gezet!

Goede redenen om een weekmenu te gebruiken

Een weekmenu is een handige manier om geld te besparen:

  • Je hoeft minder vaak naar de winkels toe
  • Je weet precies wat je gaat maken en hoeft dus geen producten weg te gooien omdat je teveel hebt gekocht
  • Één keer per week naar de supermarkt gaan bespaart tijd en energie

Stappenplan voor een weekmenu

Stap 1: Wat is er nog in huis?

Voordat je naar de winkels stuift is het handig om te weten wat er nog in huis is. Vooral op gebied van bederfelijk eten is dit erg belangrijk, want het is natuurlijk zonde om voeding te verspillen! Kijk dus eerst eens goed in de koelkast wat er nog ligt en pas de producten die je anders weg moet gooien zoveel mogelijk in je weekmenu.

Heb je nog restjes liggen? Soep en quiche zijn goede gerechten op restjes in te verwerken!

Stap 2: zijn er bijzonderheden?

Nadat je inzichtelijk hebt gemaakt welke producten er écht moeten worden opgegeten is het ook erg belangrijk om even in je agenda te kijken. Misschien komt er iemand op visite, waardoor je meer boodschappen nodig hebt. Of misschien zijn er juist wel dagen dat je buiten de deur eet; voor die dagen hoef je dan geen maaltijd in te plannen natuurlijk!

Stap 3: Wat is er in de aanbieding?

Een andere leidraad bij het maken van het weekmenu zijn de aanbiedingen. Door je weekmenu hierop aan te passen kun je veel meer boodschappen halen voor je geld 

Stap 4: het maken van het weekmenu

Nu je weet hoeveel maaltijden je moet verzinnen, wat er nog in de koelkast ligt en wat er in de aanbieding is, kun je het weekmenu in elkaar gaan zetten. Om gevarieerd te eten maak ik zelf gebruik van Trello. Zo voorkom ik dat ik elke week op dezelfde gerechten terugval. Dit werkt erg goed bij ons!

Stap 5: het maken van het boodschappenlijstje

Aan de hand van de gerechten die je hebt opgeschreven maak je een boodschappenlijstje. Hou hierbij natuurlijk ook rekening met ontbijtproducten, verzorgingsproducten en andere artikelen die aangevuld moeten worden!  Aan de hand van het boodschappenlijstje kun je dan de boodschappen doen, waardoor je geen producten meeneemt die je eigenlijk niet nodig had…