Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie: kosten, voordelen en besparingen

Het beter isoleren van je huis kan een verstandige keus zijn als je wilt besparen op je energierekening en comfortabel wilt wonen. Een van de dingen die je kunt doen is het isoleren van je spouwmuur. Hierbij wordt er isolatiemateriaal gespoten in de spouw, oftewel de ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur. Dit zorgt voor een warmer huis, een lagere energierekening en een aangenamer binnenklimaat.

Kosten van spouwmuurisolatie

De kosten van spouwmuurisolatie hangen af van het type woning dat je hebt en het aantal vierkante meters dat je wilt laten isoleren. Zo kost volgens Milieu Centraal het isoleren van een tussenwoning gemiddeld 1100 euro en het isoleren van een hoekwoning zo’n 2350 euro. Het isoleren van een vrijstaande woning kost het meeste, namelijk zo’n 3500 euro. Deze kosten zijn gebaseerd op een standaardsituatie. Als er bijvoorbeeld een hoogwerker ingehuurd moet worden om het werk uit te kunnen voeren, ben je duurder uit. De kosten voor isolatie kun je echter dempen door het aanvragen van subsidie.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Het grootste voordeel van het isoleren van je spouwmuur is een lagere energierekening omdat je huis beter warm blijft. Zo gebruik je volgens Milieu Centraal 400 m3 minder gas als je een hoekwoning hebt en 600 m3 minder gas als je een vrijstaande woning hebt. Dit komt neer op een besparing van 580 tot 900 euro per jaar. Je huis verliest in de winter niet alleen minder warmte, maar blijft in de zomer ook lekker koel. Bovendien wordt je huis er minder gehorig door en is de kans kleiner dat er vocht door de muren slaat en er schimmelplekken ontstaan.

Subsidie voor spouwmuurisolatie

Voor het isoleren van je spouwmuur kun je een Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je als woningeigenaar aan moet voldoen. Zo moeten de werkzaamheden uitgevoerd worden door een erkend isolatiebedrijf en moet je ten minste 10 m2 aan spouwmuur laten isoleren. Het gebruikte isolatiemateriaal moet een bepaalde isolatiewaarde hebben en je krijgt nadat de werkzaamheden afgerond zijn een subsidiebedrag van € 5,25 per vierkante meter met een maximum van 170 m2.

De grootste fouten bij spouwmuurisolatie

Een van de grootste fouten bij het isoleren van de spouwmuur is het gebruiken van het verkeerde isolatiemateriaal. Zo zijn er materialen die uiteindelijk oplossen tot stof of vocht opnemen en daardoor verzakken. Je moet dan na een aantal jaren je spouwmuur opnieuw laten isoleren. Het kan ook zijn dat je gevel niet geschikt is voor isolatie omdat hij bijvoorbeeld behandeld is met dampdichte verf of bestaat uit geglazuurde stenen. In dat geval kunnen er vochtplekken ontstaan. In een spouwmuur die voor het isoleren niet goed schoongemaakt is kan bovendien een koudebrug ontstaan, waardoor er veel warmte verloren gaat.

Conclusie

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste vorm van woningisolatie die toch veel voordelen oplevert als een lagere energierekening en een beter binnenklimaat. Bovendien is het geen ingrijpende klus omdat er geen muren afgebroken hoeven te worden. Het isoleren van je spouwmuur is dus zeker de moeite waard.

Ook relevant