Een lening afsluiten, geld van iemand lenen die je kent of een tweede hypotheek nemen op je huis. Soms komen we in de situatie dat we nou eenmaal geld nodig hebben. En dan hebben we het uiteraard niet over een briefje van twintig euro, maar over flinke bedragen om bijvoorbeeld een nieuwe auto aan te schaffen of een dakkapel te realiseren. Wat jouw reden ook is voor het lenen van geld, in deze blog vertellen we jou daar graag meer over!
Geld lenen is een mooie manier om iets gefinancierd te krijgen wanneer je zelf niet genoeg geld op de bank hebt staan. Maar je wilt wel dat de lening op een verantwoordelijke manier wordt gesloten. Voor jezelf op dit moment, maar zeker ook voor jouw situatie in de toekomst.
Ken je eigen financiële gedrag
Allereerst is het goed, zeker wanneer je kiest voor geld lenen zonder bkr, dat je jouw eigen financiële gedrag goed in kaart brengt. Sta je regelmatig in het rood? Koop je vaak op afbetaling? Krijgen mensen nog geld van je? Weet je hoeveel geld je in de maand overhoudt om straks je lening mee af te betalen? Al deze vragen zijn van belang als jij jouw financiële gedrag in kaart wilt brengen. Dit is belangrijk, want je moet straks wel het geld hebben om de lening terug te betalen.
Zoek je een financiering voor een hypotheek? In dit artikel lees je hoe het kan dat je met hetzelfde salaris een hogere hypotheek kan krijgen dan ooit.
Hoeveel financiële zekerheid heb je?
Een ander belangrijk punt als het gaat om verantwoordelijk geld lenen is het stukje financiële zekerheid. Want heb jij op dit moment een vaste baan of juist niet? Als je een vaste baan hebt, heb je meer financiële zekerheid. Door een vast contract kan je niet zomaar je baan kwijtraken waardoor jij een stabiel inkomen hebt. Een stabiel inkomen betekent dat je straks jouw lening makkelijker terug kunt betalen. En aangezien lenen ook geld kost, wil je daar niet onnodig lang over doen.
Vergelijk de rente en de voorwaarden
Voordat je een lening afsluit is het goed om alles even op een rijtje te zetten. Wat zijn de voorwaarden bijvoorbeeld die bij de lening komen kijken? Denk bijvoorbeeld aan of je boetevrij mag aflossen tussentijds en of je in de toekomst meer kan aflossen per maand of kwartaal als je bijvoorbeeld een financiële meevaller hebt gekregen. Ook is het goed om de rente te vergelijken. Dit is het bedrag dat je betaalt omdat je geld leent. Het kan per bank of kredietverstrekker enorm verschillen hoeveel je moet betalen over het geleende bedrag.
Heb grip op de zaak
Geld lenen is zeker niet onverstandig om te doen, mits je er dus goed mee om gaat. Ken jezelf en je financiële plaatje goed zodat je weet hoeveel je kunt lenen, hoe je het terug gaat betalen en wanneer. Verantwoordelijk omgaan met je financiën je niet alleen verstandig om te doen. Het zorgt er ook voor dat jij niet onnodig te lang over je lenen terugbetalen doet. Zo zorg je ervoor dat je financieel gezond bent én blijft!