Een aantal jaar geleden begonnen steeds meer mensen op internet te investeren in Bitcoin en andere cryptomunten. Tegenwoordig zijn deze digitale munteenheden niet meer weg te denken. De groei van deze markt is erg snel gegaan, waardoor er nu ook in Nederland veel investeerders te vinden zijn. Bitcoin en andere munten halen nu zelfs regelmatig het nieuws, om verschillende redenen.
Door de enorme stijging in populariteit, zijn er veel beginnende beleggers. Veel van deze beleggers missen nog veel informatie en ervaring. Hierdoor zie je ook veel bedrijven die hier misbruik van willen maken. Waar moet je op letten als je wilt investeren in crypto? In dit artikel vind je handige informatie en tips over het investeren in cryptomunten. Zowel over het uitkiezen van een goede broker als het vinden van goede cryptomunten. Wil je starten met crypto? Lees dan dus zeker even verder.
Het juiste handelsplatform vinden
Als je cryptomunten wilt kopen, doe je dit altijd via een bepaald handelsplatform. Deze platforms worden meestal een ‘exchange’ of ‘broker’ genoemd. Via een website of applicatie op je telefoon, kun je dan cryptomunten kopen en verkopen. Dit doe je nadat je een account hebt aangemaakt en hier geld op hebt gestort. Als je de munten later verkoopt, kun je dit geld vanaf je account terugstorten op je bankrekening. Voordat je begint met investeren is het dus slim om een goed platform te vinden. Hierbij is het belangrijk dat je een platform kiest met een lay-out, stijl en opties die fijn werken voor jou. Ook is het goed om te kijken naar de handelskosten die worden gerekend voor het kopen en verkopen van crypto. Deze verschillen nogal. En soms geven exchanges een welkomstbonus, waarbij je over het eerste aankoopbedrag geen handelskosten betaalt.
Bitvavo: een goede keuze!
Uiteindelijk is het natuurlijk aan jou welke crypto exchange je geschikt vindt om te gaan handelen in crypto. Bitvavo vinden wij zelf in ieder geval een aanbeveling waard. Dit is namelijk een goedkope crypto exchange, met aanmerkelijk lagere handelskosten dan bijvoorbeeld Kraken, Litebit, en Bitpanda. Ook goed is dat deze broker een website heeft die volledig in het Nederlands is. Voor veel andere exchanges is dat namelijk niet zo. Daarnaast heeft Bitvavo een interface voor beginners en voor gevorderden. Dus ga je net starten dan is dat ook een reden om te kiezen voor deze broker. Verder staat Bitvavo bekend als een zeer veilige exchange, met allerlei veiligheidswaarborgen. En wist je dat dit bedrijf een licentie heeft van De Nederlandsche Bank? Ook dat is natuurlijk veelzeggend, want die krijg je echt niet zomaar! Wil je meer weten over deze exchange, en wil je weten wat anderen zeggen over Bitvavo? Lees dan deze Bitvavo ervaringen maar eens om een betere indruk te krijgen van deze exchange.
Het bedrijf achter de munt
Nadat je een goed crypto platform hebt gevonden, een account hebt aangemaakt en saldo in je account hebt gestort, kun je een cryptomunt (of meerdere cryptomunten) kiezen om te kopen. Welke van de munten een goede investering zijn, hangt natuurlijk vooral af van de actuele prijs ervan, de koersverwachtingen en de laatste ontwikkelingen.
Er zijn echter ook veel munten en projecten die je beter helemaal kunt vermijden. Veel bedrijven hebben geen eigen visie of ideeën voor hun cryptomunt en hebben geen specifieke plannen voor de toekomst. Dit soort bedrijven proberen vooral zelf te profiteren van de hype rondom cryptomunten. Nadat er veel investeerders zijn, kunnen deze munten plots in elkaar zakken of zelfs volledig verdwijnen. Het geld dat je hebt ingezet ben je – in een slecht geval – dan dus volledig of grotendeels kwijt.
Om deze redenen is het slim om altijd voldoende informatie te zoeken over de mensen en het bedrijf achter een cryptomunt. Is het een professioneel project? Hebben ze een duidelijke visie? Deze vragen en meer zijn hierbij altijd belangrijk. Wil je op safe spelen, kies dan bijvoorbeeld voor bekendere munten als Bitcoins, Litecoins en Cardano, die ook al langer bestaan. Dit zijn munten die over een langere tijd stabiel en betrouwbaar zijn gebleken.