Jij bent op zoek naar tips voor het plaatsen van een goedkope overkapping. In deze blog geven we je antwoord en tips voor het plaatsen van een overkapping aan huis. Je vindt in deze blog antwoorden op de meestgestelde vragen rondom een budget overkapping aan huis. Lees je mee?
De meest gestelde vraag rondom het bouwen van een overkapping is toch wel de vraag: Hoe kun je zo voordelig mogelijk een overkapping realiseren? Je kan zelf een goedkope overkapping bouwen door te kiezen voor een bouwpakket. Het voordeel hiervan is dat alles voor je is uitgemeten en ook alle onderdelen zijn voor je op maat gemaakt. Je hoeft dus enkel het stappenplan te volgen en je hebt binnen no-time een prachtige overkapping bij jou in de tuin staan.
Wat houdt een overkapping in?
Maar voordat we helemaal de diepte in gaan wat betreft de kosten van een overkapping is het goed om even te kijken naar misschien wel de belangrijkste vraag. Want een overkapping is geen aanbouw. Wat is een overkapping dan wel? Een overkapping is een overdekte ruimte met slechts een kap. De kap kun je zien als een plat dak. Meestal is de voorzijde gewoon open. De ander zijden zijn soms dicht, maar dit hoeft niet zo te zijn. Je kan een overkapping aan je woning plaatsen of bijvoorbeeld achterin de tuin tegen de carpool aan.
Waarom kiezen voor een overkapping?
Een overkapping is dus een mooie verlenging van je tuin. Door te kiezen voor een overkapping kun je ook nog eens meer genieten van je tuin door alle seizoenen heen. Denk aan regenachtige dagen in de lente, herfst of de winter. Maar ook op warme dagen kun je koel zitten in de schaduw van de overkapping. Een andere vraag die hierbij misschien opkomt, is de vraag: Mag je een overkapping zomaar plaatsen?
Het antwoord hierop is ja. Maar er zitten hier wel een paar regels aan. Zo hoef je geen vergunning aan te vragen voor het plaatsen van de overkapping als je de overkapping op het achtererf bouwt. Je mag een overkapping dus niet in de voortuin bouwen. Is de overkapping groter dan 30 vierkante meter of gaat het om meer dan 50% van je tuin? Dan heb je wel een vergunning van de gemeente nodig.
Overkapping maken? Hier moet je opletten
Er zijn een aantal dingen waarop je kunt letten als je zelf een overkapping wilt bouwen. Zo is het goed om te letten welk houtsoort je gaat gebruiken. Niet al het hout is hiervoor geschikt. Een alternatief kan zijn om te gaan voor aluminium. Vaak is een fundering niet nodig voor het plaatsen van een overkapping. Maar je kan er wel voor kiezen om de palen dieper in de grond te zetten wanneer er veel water in de grond zit. Ook is het goed om te letten op het dak. Zo kan je kiezen voor polycarbonaat. Dit is sterk, laat licht door maar is minder zwaar dan glas. En gaat ook minder snel kapot.
Tuininspiratie nodig voor een mooie overkapping? Bekijk deze video!