Alles wat je moet weten over nieuwe dakpannen

De dakpan kent een lange geschiedenis. Door de oude Grieken werd de eerste vorm van dakpannen al gebruikt. Het waren bovendien de Romeinen die de dakpannen in ons land introduceerden. De vlakke tegel- of tegelpan werd vervolgens ook geheel met de handgevormd, maar tegenwoordig worden dakpannen machinaal gemaakt. Er zijn veel verschillende dakvormen mogelijk, maar het doel van het dak blijft hetzelfde. De belangrijkste voorwaarde van een dak is natuurlijk dat het te allen waterdicht blijft. Dakpannen worden vaak gebruikt voor daken, maar moeten ook vervangen worden als het nodig is. Zijn jouw dakpannen hoognodig aan vervanging toe? Lees dan verder! Wij hebben namelijk overzichtelijk gemaakt wat je allemaal moet weten over nieuwe dakpannen. 

Voorbewerking van klei

Aan klei die bestemd is voor het maken van dakpannen, worden strengere eisen gesteld dan aan klei dat bestemd is voor stenen. Het mag namelijk weinig verontreiniging bevatten en het moet een bepaald minimum hebben aan ijzeroxide. Wist je dat de ijzeroxide zorgt voor de gewenste rode kleur? Deze rode pigment is een kleur dat van nature voorkomt in gesteenten!

Kosten

Is het bij jou nodig om nieuwe dakpannen te kopen? Dan zul je vast geïnteresseerd zijn in de kosten ervan. Het is belangrijk dat je van tevoren een duidelijk overzicht hebt van de kosten van het aanschaffen van nieuwe dakpannen. De kosten verschillen per type dakpan. Er zijn namelijk twee soorten dakpannen, namelijk de betonnen dakpan of de keramische dakpan. De keramische dakpan heeft een levensduur van 50 jaar. Daarentegen gaat de betonnen dakpan minder lang mee, namelijk zo’n 30 jaar. Wel is de keramische dakpan duurder, namelijk €60 per vierkante meter. Deze prijs omvat bovendien ook de kosten van btw en loon. De betonnen dakpan is iets goedkoper, namelijk €50 per vierkante meter. 

Soorten

Zoals al eerder genoemd zijn er twee soorten dakpannen. Maar wat is nou, buiten het kostenplaatje, het voornaamste verschil tussen deze twee? De betonnen dakpan is goedkoper door zijn grotere oppervlakte, waardoor het minder tijd kost om deze dakpan te leggen. De keramische dakpan is de meest geziene dakpan in ons land. Het duurt wel langer om de keramische dakpan te leggen, omdat de oppervlakte van deze dakpan kleiner is. Desalniettemin gaat deze dakpan wel langer mee, omdat ze minder vatbaar zijn voor algen en mos. 

Onderhouden

Het is belangrijk om de gekochte dakpannen goed te onderhouden na de aanschaf. Je zult het namelijk vast wel eens gezien hebben, maar het is anders mogelijk dat er groene aanslag op de dakpannen verschijnt. Dit wordt veroorzaakt door mos en algen. Gelukkig zijn er enkele tips die ervoor zorgen dat dit bij jou niet zal gebeuren. Een dakpan met glazuurlaag bijvoorbeeld voorkomt groene aanslag, omdat algen en mossen zich minder makkelijk hieraan bevestigen. Bovendien kun je met een schimmelwerend product de groei van algen en mossen tegengaan. Toch blijft het belangrijk dat je hiernaast ook regelmatig je dak schoonmaakt. Dit kan met een borstel en een tuinslang, maar doe dit niet met een hogedrukreiniger. 

Ook relevant