Besparen in de badkamer met energiezuinige ledverlichting

De badkamer is de plek waar we onze dag beginnen én eindigen. Het is ook een ruimte waar we vaak meer energie verbruiken dan we ons realiseren. Een simpele maar effectieve manier om zowel energie als geld te besparen, is door over te stappen op zuinige ledverlichting. In dit artikel lees je meer over de slimme en energiebesparende aanpassing.

Waarom ledverlichting in de badkamer?

Ledverlichting heeft diverse voordelen. Niet alleen voor in de badkamer, maar ook in de rest van het huis. Om te beginnen zijn ledlampen aanzienlijk zuiniger dan traditionele gloeilampen en halogeenlampen. Zelfs ten opzichte van een spaarlamp verbruikt een ledlamp minder energie. Dit resulteert in een lagere energierekening waarmee je flink wat kosten kun besparen. Bovendien hebben led lampen een lange levensduur, waardoor je minder vaak lampen hoeft te vervangen. Tot slot wordt ledverlichting minder warm dan bijvoorbeeld een gloeilamp. Hierdoor zijn ze veiliger en hoef je niet bang te zijn dat je je vingers snel verbrandt.

Het belang van waterdichte ledlampen

In de badkamer is het essentieel om waterdichte ledlampen en spotjes te gebruiken. Vooral in de buurt van de douche of badkuip is dit belangrijk voor de veiligheid. Waterdichte ledlampen zijn speciaal ontworpen om vocht en water te weerstaan, waardoor ze duurzaam en veilig zijn. Je herkent waterdichte verlichting aan een hoge IP-waarde. Verlichting met IP44 is spatwaterdicht en inbouwspots ip65 zijn straalwaterdicht.

Voordelen van led dimmers

Een handige toevoeging om te overwegen voor jouw badkamerverlichting is het gebruik van een dimmer. Met led dimmers kun je de helderheid van het licht gemakkelijk aanpassen aan je behoeften. Op momenten dat je helder licht nodig hebt om je op te frissen, kun je de verlichting op volle kracht laten schijnen. Maar als je juist wil ontspannen in bad, kun je de lichten dimmen en een rustgevende sfeer creëren.

Nog meer bespaartips voor de verlichting

Wanneer je overstapt op ledverlichting kun je al behoorlijk veel energie besparen. Wil je het écht goed aanpakken? Lees dan ook de onderstaande bespaartips door:

  • Schakel lichten uit wanneer je ze niet nodig hebt. Het is een simpel aandachtspunt waarmee je nog veel winst kunt behalen.
  • Gebruik een bewegingssensor als je het toch blijft vergeten om de lampen uit te doen. Door deze sensor zal de ledverlichting automatisch in- en uitschakelen.
  • Onderhoud de verlichting goed. Houd de ledlampen schoon en stofvrij om de efficiëntie te behouden.

Maak jij al gebruik van zuinige ledverlichting in de badkamer?

Ook relevant