De voordelen van onderhouden van jouw koffiemachine

Wil jij de lekkerste koffie dag na dag gewoon thuis zetten? Dan moet je ook af en toe jouw koffiemachine onderhouden. Wij geven je in dit artikel de voordelen van het onderhouden van je koffiemachine. 

Samen een bakje koffie doen in de ochtend, middag en avond. Wij Nederlanders houden wel van een bakje koffie. Het drinken van een goede kop koffie noemen we zelfs: ‘’gezellig’’. Maar om heerlijke koffie te blijven drinken moet je zo nu en dan jouw koffiemachine onderhouden. Dit kan bijvoorbeeld door hem te ontkalken, maar ook gewoon een grondige schoonmaak is heel belangrijk voor goede koffie. 

Ontkalken van je koffiemachine 

De eerste stap die je neemt wanneer je een koffiemachine gaat schoonmaken is het ontkalken. Er zijn bijvoorbeeld ontkalkingstabletten zorgen voor duurzamer gebruik van jouw koffiemachine. Maar je kan het ook doen met andere middelen. Er zijn twee grote voordelen aan het regelmatig ontkalken van je koffiemachine. Zo zal de smaak van je koffie ineens een stuk beter worden. Dit heeft te maken met zachter water dat door het apparaat stroomt. Daarnaast slipt je automaat dicht door te veel kalk. Het ontkalken zorgt er dus voor dat jij langer met je machine kan doen. 

Meer manieren om je koffiemachine te reinigen 

Nu is ontkalken misschien wel de beste manier om je koffiemachine te reinigen. Maar er zijn nog meer manieren. Zo kan je gebruik maken van reiningstabletten voor je koffiemachine. Maar naast dit alles moet je ook losse onderdelen schoonmaken. We leggen het je uit:

Losse onderdelen schoonmaken 

Naast het verkalkte water zitten er nog meer onderdelen in je koffiemachine die vettig zijn geworden, of zelfs vies. Denk hierbij aan een lekbakje, watertank en metalenplaatjes die je los kan halen. Eigenlijk alles dat in aanraking komt met je koffie of met jouw koffiekopje moet je af en toe schoonmaken. Deze onderdelen kunnen over het algemeen gewoon in de vaatwasser. 

De zetgroep schoonmaken 

Volautomatische machines hebben vaak een uitneembare zetgroep. Deze zetgroep kan het probleem zijn van jouw vieze koffie. Vaak doordat er zich schimmel in gaat vormen. Deze zetgroep kan niet in de vaatwasser. Maar je zal hem met de hand moeten schoonmaken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een tandenborstel en een klein schrapertje. Zeep kan je beter niet gebruiken en probeer hem zo veel mogelijk door lucht te laten drogen. Na het terugzetten van de zetgroep wil je er eerst voor zorgen dat je koffiemachine een keer goed doorloopt. Hierna kan je weer zonder zorgen heerlijke koffiezetten. 

Voordelen van het schoonmaken van je koffiemachine 

We hebben ze al even genoemd, maar vonden het tijd om ze toch nog eens op een rij te zetten. Zo weet je ook waarom je zo hard aan het boenen bent geslagen. 

Milieu

De reden dat je af en toe je koffiemachine schoonmaakt kan te maken hebben met het milieu. Je wil zo min mogelijk uitstoten en zo lang mogelijk met al je apparaten en machines blijven doen. Ook je koffiemachine is één van deze machines. 

Kosten 

Het aanschaffen van een nieuwe koffiemachine kan behoorlijk prijzig zijn. Het af en toe schoonmaken van je koffiemachine kost hoogstens een beetje tijd. Maar lang niet zoveel als een koffiemachine. Ook het maken via bijvoorbeeld het repair café kan al lonen. 

Lekkere koffie

De belangrijkste reden is natuurlijk lekkere koffie. Want je wil zo lekker mogelijke koffiedrinken, dag na dag. Door hem goed te onderhouden drink je dagelijks de lekkerste koffie! 

Ook relevant