Je gaat je huis verbouwen, hier komt ook een schilderklus bij kijken. Het is dan goed om eens na te denken over de duurzaamheid van alle producten die je gebruikt. Want hoe ziet het eigenlijk met je verf, is dit wel zo milieuvriendelijk. En hoe kan je eigenlijk milieuvriendelijk verven?
Om deze vraag te beantwoorden moeten we natuurlijk naar verschillende zaken kijken. Denk aan productie van het verf en het transport. Weet jij bijvoorbeeld waar bepaalde stoffen die in verf zitten vandaan komen? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen over deze onderwerpen in deze blog. Na het lezen kan jij dus met een gerust hart een je huis gaan schilderen van binnen en buiten.
Waar moet je op letten?
Het ene verfmerk en verfsoort is milieuvriendelijker dan de ander. Daarom is het goed om te kijken naar wat er op de pot staat. Zo hebben ze bij Sikkens verf waarvan het bindmiddel is gemaakt van herwinbare stoffen. Wat houdt dit nu in? Dit kunnen stoffen zijn als lijnolie, hennep, soja, natuurharsen, zand en/of kalk. Deze stoffen zijn veel minder schadelijk dan normaal gebruikte stoffen als titaniumoxide, dit is afkomstig uit de mijnbouw.
Welke verf heb jij nodig?
Om nog duurzamer om te gaan met verf is het natuurlijk goed om te kijken wat je gaat verven. Zo gebruik je bijvoorbeeld Sikkens rubbol xd als buitenlak en een gewone muurverf voor binnen. Daarnaast kan je ook al wat doen voor je gaat verven. Zorg jij bijvoorbeeld in de badkamer voor genoeg ventilatie dan hoef je geen schimmelwerende verf te gebruiken.
Een juiste dekkingsgraad
Als laatste is het goed om te kijken naar de dekkingsgraad van de verf. Wanneer je een goedkope verf uitzoekt in de bouwmarkt zal dit er in eerste instantie voordelig uitzien. Tot je erachter komt dat je misschien wel twee of drie potten nodig hebt voor je klaar bent.
Kijk dus op de pot voor je hem aanschaft. Vaak staat erop vermeldt: aantal m2 per liter. Zo kan je erachter komen wat de dekkingsgraad is. Hou ook rekening met ondergrond waarop je gaat schilderen. Zo zuigt een ondergrond van gipskarton veel meer dan een betonnen muur.
Meer weten over duurzaam verbouwen en opknappen? Kijk dan ook even hier.