Duurzaamheid en geld: hoe kun je groen leven zonder meer uit te geven?

Tegenwoordig is het zowat een pre geworden om duurzamer te leven. Je kunt de aardbol namelijk flink helpen als je een duurzamere levensstijl gaat aannemen. Toch denken veel mensen dat het juist geld kost om groener te leven, maar dat is niet helemaal waar. Je kunt namelijk ook op een zuinige manier duurzaam leven. Hoe je dat precies kunt doen, vertellen we je hieronder in een aantal tips.

Met deze tips maak je duurzame keuzes én houd je tegelijkertijd je financiën op orde

Duurzaam leven hoeft niet per se duur te zijn. Er bestaan gelukkig genoeg manieren hoe jij groener kunt leven zonder te diep in de buidel te hoeven tasten. We geven je een aantal tips.

1. Maak eens een maaltijd zonder vlees

Iedere dag een stukje vlees: het is niet noodzakelijk. Je kunt dus prima een keer een maaltijd maken zónder vlees. Hiermee bespaar je niet alleen een boel geld, het is ook nog eens een uitstekende manier om groener te leven. De vleesindustrie zorgt namelijk voor een boel CO2 dat wordt uitgestoten, wat flinke gevolgen heeft voor onze aardbol. Maak daarom eens een keer een vegetarisch gerecht met lekker veel groente. Een win-win, want het is ook nog eens supergezond.

2. Pak vaker de fiets

Ga jij regelmatig met de auto naar de supermarkt, naar vrienden of naar de sportschool? Dat kan anders. De auto is namelijk een vervuilend vervoersmiddel, vooral als het om een brandstofauto gaat. Laat daarom de auto eens staan als je van plan bent om naar de sportschool te gaan en kies in plaats van de auto voor de fiets. Door te fietsen bespaar je op brandstofkosten en het is ook nog eens beter voor het milieu – en natuurlijk ook voor jezelf. 

Woon je achteraf dat je in principe voor iedere boodschap de auto moet pakken? Wellicht is het dan een optie om een ander vervoersmiddel te overwegen, zoals een elektrische auto, fiets of scooter. Voor dit soort grote uitgaven kan een minilening handig zijn. Meer over dit soort leningen lees je op Saldo.nl.

3. Leg een moestuin aan

Hoe lekker is het om groenten uit de eigen tuin te kunnen plukken? Eigen groenten zijn vaak lekker sappig, vers én het is natuurlijk ook erg leuk om het groeiproces met eigen ogen te zien. Bovendien is het aanleggen van een moestuin een duurzame optie. Je hoeft minder vaak naar de supermarkt om groenten te halen en daarnaast hoef je minder vaak groenten te kopen.

Ook relevant