Fietsendragers: Kiezen, monteren en veilig fietsen transporteren

Wij Nederlanders zijn echte fietsers en het liefst nemen we onze tweewieler overal mee naartoe. Ook op vakantie is het fijn om je eigen fiets bij je te hebben. Je kunt hem eenvoudig en veilig transporteren met een fietsendrager.

De juiste fietsendrager kiezen

Zoek je een goede drager voor je fietsen? Dan heb je de keuze uit diverse modellen en vele verschillende uitvoeringen. Zo zijn er dragers die je op het dak monteert, dragers die je op de trekhaak plaatst en dragers die je op de dissel van je caravan kunt monteren. Verreweg de meeste mensen kiezen voor een trekhaakmodel. Vervolgens kun je ook nog eens kiezen uit dragers voor één, twee, drie of vier fietsen. Bedenk dus eerst hoeveel fietsen je ermee wilt transporteren, voordat je overgaat tot aankoop. De meeste hedendaagse modellen zijn ook geschikt voor het vervoeren van e-bikes. Wel moet je rekening houden met het extra gewicht. Zeker elektrische fietsen wegen behoorlijk zwaar en het is belangrijk om de maximale kogeldruk van je trekhaak niet te overschrijden.

Eenvoudig monteren

De gebruiksvriendelijke trekhaak-fietsendrager wordt het meest verkocht en is eenvoudig te monteren. Plaats de koppeling van de drager op de trekhaak en vergrendel hem. Beweeg de drager vervolgens om te checken of er geen speling tussen zit. Sluit hierna de verlichting aan op je auto. Passen de aansluitingen niet op elkaar? Dan kun je eenvoudig een adapter koper. Nu hoef je alleen nog maar de fietsen op de drager te zetten en uiteraard zet je hierbij alle aanwezige fietsen stevig vast. Zorg ervoor dat je nooit teveel fietsen op de drager zet. Bij een fietsendrager 3 fietsen plaats je dus nooit meer dan drie fietsen.

Je fietsen veilig transporteren

Bij goed gebruik is een fietsendrager de perfecte methode om je fietsen te transporteren. Dit is ideaal voor op vakantie of tijdens een weekendje weg, maar natuurlijk ook als je gewoon even een andere route wilt rijden op je racefiets of mountainbike. Neem je tweewieler mee naar een mooie regio, haal je fiets van de drager en maak die mooie rondes! Om diefstal onderweg te voorkomen zorg je er natuurlijk voor dat de fietsen op je fietsendrager altijd op slot staan. Overigens hoef je in Nederland je snelheid niet aan te passen met een fietsendrager op de auto, maar in andere landen kan dat zomaar anders zijn. Lees je van tevoren dus even in.

Tips bij het gebruik van een drager

Ook de conditie van de trekhaak is belangrijk voor een veilig gebruik van je fietsendrager. Een vieze of roestige trekhaak is bijvoorbeeld geen goed idee, want hierdoor heeft de koppeling van de drager minder grip en kan hij losraken. Zorg er ook voor dat je drager nooit overbelast wordt. Je kunt onder meer de accu van je e-bike verwijderen, wat zorgt voor een lager gewicht. Voorkom ook dat de fietsen tijdens de rit gaan rammelen en elkaar op die manier beschadigen. Zo kun je riempjes gebruiken om de fietsen nog beter vast te zetten of wat schuimplastic tussen de fietsen aanbrengen. Check bij elke tussenstop of de drager en de fietsen nog goed vastzitten.

Ook relevant