Hoe zuinig is glasvezel? 

Een internetverbinding via glasvezel is de nieuwste vorm van data verplaatsen. En zonder internet kunnen we vandaag de dag niet meer. Het is een manier om te communiceren en het zorgt ervoor dat we elke dag op de hoogte worden gehouden van onder andere het nieuws. In deze blog gaan we dieper in op glasvezel en kijken we naar hoe zuinig glasvezel is.

Als dieper gaan kijken naar glasvezel dan zien we dat een stukje hiervan zo dun is als een haar op ons hoofd. Toch kan glasvezel ontzettend snel data verplaatsen. Sterker nog; het is het lichtste en snelste internet dat er op dit moment is. En dat niet alleen; het is ook nog eens het meest stabiele internet. Daarom kiezen veel bedrijven ook voor zakelijk glasvezel. Je wilt tenslotte als ondernemer verzekerd zijn van goed en stabiel internet. Daarvoor doe je tenslotte zaken.

Maar de grote vraag voor ons is natuurlijk: hoe zuinig is glasvezel?

Dit is waarom glasvezel zuinig is

Zuinig en milieuvriendelijk, dat is glasvezel ook. Hoe komt dit precies? Internet is bijna overal en we kunnen het maar slecht zien. Toch hebben we overal stroom voor nodig. Ook om het internet de wereld in te sturen. Het prettige aan glasvezel is dat glasvezel het milieuvriendelijkste netwerk is dat we op dit moment hebben. Maar liefst 17 keer minder stroom komt er kijken bij het gebruiken van glasvezel ten opzichte van haar alternatieven. Het is als het ware zo snel als het licht doordat het licht wordt gebruikt om data, denk aan bits en bytes, van A naar B te brengen. Als je een traditionele kabel gebruikt is er veel meer stroom nodig.

Maar er is nog een voordeel, naast het feit dat er nog maar een fractie van de stroom nodig is bij het gebruiken van glasvezel. Het andere voordeel is namelijk dat glasvezelnetwerk in de grond wordt aangebracht. In tegenstelling tot masten en andere bedrading gaat dit netwerk nauwelijks tot niet roesten. Hierdoor raakt niet alleen de bodem minder vervuild, wat we prettig is voor moeder aarde maar zorgt het er ook voor dat je het niet hoeft te vervangen.

Een laatste voordeel waarom glasvezel milieuvriendelijker en prettiger voor de natuur is, is het feit dat er amper straling vanaf komt. Als er te veel straling vanaf komt, wordt de bodem namelijk opgewarmd. En dat is bij glasvezel niet zo. Dit is weer beter voor het klimaat en voor voor de planten en dieren. 

Meer duurzaamheid in je woning? Lees deze blog eens!

Milieubewuste keuze

Naast dat je dus kunt kiezen voor het meest snelle en stabiele internet, hebben we ook kunnen lezen dat het een zuinige en duurzame keuze is om te kiezen voor glasvezel. Of glasvezel ook bij jou geïnstalleerd kan worden is afhankelijk van het netwerk dat al is aangelegd. Op dit moment worden al veel wijken en steden voorzien van glasvezel. Want als heel Nederland voorzien wordt van glasvezel is dat dus een veel duurzamere oplossing voor het internet dat we dagelijks gebruiken.

Ook relevant