Niets spannender dan een eigen huis hopen, maar dat enthousiasme wordt natuurlijk wel vergezeld door een eerder rationeel besef. Je moet je bij de aankoop van een woning immers ook bezighouden met de hypotheek. De financiële kant van de zaak is van essentieel belang als je nog lang van je woning wilt genieten en als je die woning überhaupt al wilt kunnen aankopen!
Hoe zit het met de hypothecaire lening op je woning en hoe hoog kan of mag die zijn? Hieronder lees je meer en krijg je een antwoord op belangrijke vragen.
Wat is de maximale hypothecaire lening?
Eerst en vooral is het belangrijk om te bepalen wat de maximale hypotheek is op een woning. Dit hangt vooral af van je bruto jaarinkomen. In de meeste gevallen mag je hypotheek maximaal 4,25 keer zo hoog zijn als dat bedrag.
Wanneer je met je partner bijvoorbeeld €60.000 per jaar verdient, is de maximale hypothecaire lening op je woning €255.000. Dit geeft je al een goed beeld van hoe hoog je hypothecaire lening mag en zal liggen. Voor een nog duidelijker beeld is je hypotheek berekenen bij een erkende service als Financieel Fit een goed idee.
Hoeveel geld breng je zelf in?
Een andere belangrijke factor bij het berekenen van je hypothecaire lening is het bedrag dat je zelf wilt of kunt inbrengen. Doorgaans is het verplicht om minstens 20% van de aankoopprijs in te brengen, maar dat kan natuurlijk meer zijn. Hoe meer je zelf in de pot gooit, hoe lager je hypotheek en dus je maandlasten zullen liggen.
Aan de andere kant is het misschien een goed idee om jouw situatie door een expert onder de loep te laten nemen. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt en heb je alvast geen financiële kopzorgen.
Het belang van de rente en de looptijd
Zowel de looptijd als de rente van je hypothecaire lening bepalen de hoogte ervan. De gehanteerde rentevoet heeft een invloed op de maandlasten die je betaalt, dus sluit je best een hypotheek af op een moment dat die rente laag ligt.
De looptijd bepaalt dan weer hoeveel je precies kunt lenen. Hoe korter de looptijd, hoe lager de rente. Aan de andere kant liggen je maandlasten dan wel een stuk hoger, dus beide situaties bieden voordelen en nadelen!
Andere bepalende factoren
Bovenstaande zaken zijn vanzelfsprekend als je een hypothecaire lening wilt afsluiten, maar er zijn ook een aantal minder voor de hand liggende aspecten om mee rekening te houden.
Hieronder enkele voorbeelden:
- Bij een te renoveren woning moet je rekening houden met de verbouwingskosten
- Je kan ervoor kiezen om alleen de maandelijkse rente betalen, maar dan moet je na de looptijd van de lening wel in één keer veel geld kunnen aflossen
- Houd rekening met eventuele extra kosten, zoals bemiddelingskosten bij het inschakelen van een adviseur
De optimale hypotheek voor jouw woning vinden
Elke situatie is anders en dat betekent dat er geen gouden formule bestaat als het gaat om hypothecaire leningen. Schakel dus zeker een hypotheekexpert in, zodat je een duidelijk antwoord krijgt op al je vragen en de volgende jaren niet wakker ligt over de lening op je huis!