De ultieme badkamer checklist voor je verbouwing

De badkamer verbouwen is vaak een hele klus. Er zijn hierbij veel mogelijkheden die allemaal verschillende kosten met zich meebrengen. Om jou te helpen hebben wij hieronder een checklist gemaakt met zaken waar je rekening mee moet houden.

Bepaal je budget

Als eerste moet je weten hoeveel je maximaal uit wilt geven. Met andere woorden: wat is je budget? Zoek vervolgens op internet naar verschillende complete badkamers om te zien wat daar de prijs van is. Daarnaast moet je rekening houden met de kosten van de werkzaamheden: ga je veel zelf doen of laat je het uitbesteden? Als je dit samen bekijkt, is jouw budget dan voldoende?

Maak van te voren een indeling

Schets de ruimte van jouw badkamer op schaal. Begin vervolgens met het invullen van de grote objecten, zoals een bad, douchecabine, wastafel met meubel en het toilet. Waar ga je deze in de ruimte plaatsen? Houd er ook rekening mee dat je nog voldoende bewegingsruimte om te meubels hebt. Wanneer je tevreden bent, kijk je waar je stopcontacten wilt plaatsen en waar je graag lampen wilt hebben. Heb je daarnaast nog ruimte voor extra opbergmogelijkheden, zoals een kast? Plaats deze dan ook in de schets. Bij een kleinere ruimte raden we aan om te kijken naar ondiepe meubels. Als laatste bepaal je waar de radiator komt, tenzij je kiest voor elektrische vloerverwarming.

Neem mee welke werkzaamheden moeten worden uitgevoerd

Wanneer je een goed idee hebt van de indeling, is het tijd om te bepalen welke werkzaamheden allemaal moeten worden uitgevoerd. Je ziet zo bijvoorbeeld of naast sloopwerk ook leidingen of afvoerbuizen verlegd moeten worden. Andere werkzaamheden waar je rekening mee moet houden zijn:

 • Leidingwerk
 • Aansluitingen elektriciteit
 • Leggen van de tegels
 • Montage van sanitair en verlichting
 • Stuc- en kitwerk

Verdiep je in de huidige badkamertrends 

Je wilt natuurlijk graag een mooie badkamer die past bij de huidige trends. Hiervoor moet je je wel eerst verdiepen in welke stijlen er momenteel in zijn, maar ook op de lange termijn nog erg mooi zijn. Op dit moment zijn natuurlijke materialen zoals hout en steen (betonlook) erg populair, terwijl minimalistische ontwerpen met strakke lijnen en neutrale kleurenpaletten de aandacht trekken. Zwarte of gouden kranen maken je badkamer vervolgens helemaal af. Een inloopdouche met glazen wand kan je een ruimtelijk gevoel geven. Overweeg ook om slimme techniek toe te passen, denk bijvoorbeeld aan spiegels met ingebouwde verlichting en verwarmingselementen. Tegenwoordig is het ook helemaal hip om groen in je badkamer te plaatsen, zoals mooie planten. Hiermee heb je een luxe badkamer die ook nog eens erg tijdloos is.

Kies de meubels en benodigdheden

In een badkamer heb je over het algemeen de volgende elementen:

 • Meubelen: zoals wastafel en kasten
 • Bad
 • Douche
 • Toilet
 • Badkameraccessoires: zoals een spiegel en handdoekrek
 • Verwarming
 • Kranen
 • Eventueel wellness, zoals een infrarooddouche of stoomkabine

Kijk goed rond naar de meubels die jou aanspreken. Je kan hierbij kiezen om alle meubels apart uit te kiezen, maar je kan ook gaan voor een complete badkamer. Hierbij zijn alle meubels al bij elkaar uitgezocht.

Daarnaast kies je ook de tegels uit en bepaal je of je alles wilt betegelen of dat je een deel wilt schilderen. Wil je de badkamer ook nog verfraaien? Ga dan op zoek naar kunstwerken om in de ruimte op te hangen, planten om neer te zetten en andere leuke accessoires zoals vrolijke zeepjes.

Vergelijk en kies

Als jij je goed voorbereid op de verbouwing van je huis, dan gaat het helemaal goedkomen. Houd rekening met jouw budget en plan van tevoren goed waar je alles wilt hebben staan. Zo weet je ook waar je qua maten rekening mee moeten houden bij het uitzoeken van de badkamer.

Ook relevant