Kleine tuin: zo richt je ‘m praktisch in 

Size doesn’t matter, want ook als je tuin niet zo heel groot is kun je er zeker iets leuks van maken. Mits je de juiste tools in handen hebt. Daarom vertellen we jou in deze blog alles wat je wilt weten over het inrichten van een kleine tuin. Lees je mee? 

Veel mensen vinden het lastig om een kleine tuin in te richten. Ze zetten er een gezellig, maar iets te grote loungeset van buiten neer en de boel staat vol. De boel buiten inrichten betekent namelijk niet dat je niet veel kwijt kan. Je moet alleen de juiste keuzes maken én de juiste afmetingen kennen. We hebben daarom een paar tips voor je op een rijtje gezet. Let’s see! 

Ga voor natuur op je muur 

Als de muren letterlijk op je af komen in een kleine tuin, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je al dat steen een beetje wegwerkt. Natuur op de muur zorgt ervoor dat je optisch een grotere tuin krijgt. Maar het heeft nog meer voordelen. Zo zorgt eht ook voor meer schaduw en wordt het minder warm in de tuin. Natuur op de muur noemen we ook wel klimmers. Je kan deze klimmers ook tegen een schutting op laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan een blauweregen, klimhortensia of een wilde wingerd. Die laatste is ook in de herfst prachtig! 

Ga voor terras in plaats van gras 

Hoewel gras heel fijn is, is het in een kleine tuin niet de allerbeste optie. Op gras heb je namelijk veel minder bewegingsvrijheid. Anders maak je tenslotte het gras kapot en dat wil je liever niet. Door een verharde ondergrond te nemen, zal je merken dat je veel meer bewegingsvrijheid hebt en dat is fijn! Je hoeft niet gelijk voor een baksteen te kiezen. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan grind of een mooi patroon van tegels. En heb je kinderen? Dan kunnen rubberen tegels ook een mooie uitkomst zijn. 

Creëer groen door een mooi border 

Als je niet veel ruimte hebt, hoef je border helemaal niet heel groot te zijn. Maar het geeft wel degelijk diepte aan je tuin. Zo kan je een klein streepje groen creëren naast je schutting. En denk bijvoorbeeld ook aan planten en bloemen in potten. Het fijne aan die laatste optie is dat je de planten en bloemen ook nog kunt verplaatsen. 

Ga de hoogte in

Een pergola is een mooie manier om de hoogte in te werken. Door deze constructie van latten zorg je ervoor dat planten niet alleen verticaal groeien, maar ook horizontaal groeien. Je kan deze pergola van hout of metaal maken. Mooie plek om bijvoorbeeld druiven te laten groeien! 

Weten hoe je zo’n pergola moet maken? Bekijk deze video!

Creëer schaduw door een schaduwdoek 

Een kleine tuin kan heel warm worden. Zorg er daarom voor dat je meer schaduw creëert door gebruik te maken van een schaduwdoek. Zo kan jezelf lekkerder buiten zitten en je planten en bloemen verbranden ook niet direct. Houd bij het ophangen van het doek ook rekening met het draaien van de zon. 

Ook relevant