Tips om de energiekosten laag te houden 

De gasprijzen zijn in Nederland enorm gestegen. Momenteel is het zelfs zo erg in Nederland, dat sommige mensen geen geld meer over hebben om boodschappen te kunnen doen. Om de hoge gasprijzen het hoofd te bieden, hebben wij een aantal tips om het energieverbruik te reduceren. Uiteraard is het ook mogelijk om energie op te wekken vanuit thuis. In deze blog lees je hoe je jouw energiekosten laag kan houden.

LED-verlichting

LED-verlichting is de nieuwe duurzame oplossing voor jouw verlichting. Naast dat LED-verlichting niet warm wordt, is het ook nog veel duurzamer dan de gloeilamp of halogeenlamp. De LED lamp bespaart ongeveer 85% meer elektriciteit ten opzichte van de gloeilamp. Bovendien gaat de LED lamp ook veel langer mee dan de gloeilamp. Geen behoefte aan een LED lamp? Dan kun je nog altijd kijken voor TL- en spaarlampen. Deze lampen zijn ook een duurzame oplossing voor de oude gloei- en hallogeenlamp. Bovendien zorgen deze duurzame lampen ook voor een besparing van kosten.

Thermostaat

Hoe vroeger een thermostaat handmatig aangepast moest worden, hoeft dat vandaag de dag niet meer. Op dit moment bestaan er namelijk slimme thermostaten. De slimme thermostaat kan automatisch de verwarming lager en zelfs uit zetten. Dit kan zijn op momenten dat je aan het slapen bent of wanneer je niet thuis bent. Bovendien kan je de slimme thermostaten vanaf jouw telefoon besturen. Mocht je naar huis gaan, dan kan je de verwarming alvast aanzetten. Ook is het mogelijk om een vaste tijd in te stellen dat de thermostaat aan of uit gaat. Ideaal toch?!

Warm water

Wist jij dat het opwarmen van water ook een grote kostenpost is op de energierekening? Het grootste verbruik van verwarmd water vindt zelfs plaats op de badkamer. Douchen beslaat al ongeveer 80% van het hele warmwaterverbruik in het huishouden. Wanneer het water wordt opgewarmd, zal het energieverbruik dus ook omhoog gaan. Een handige tip is om eens te proberen koud te douchen. Naast dat koud douchen weinig tot geen energie verbruikt, is het ook nog eens onwijs gezond. Koud douchen levert onder andere een verhoogde alertheid, sterker immuunsysteem, beter humeur, sneller afkoelen, sneller spierherstel en pijnbestrijding op.

Zonnepanelen 

Naast het besparen van energie is het, zoals we eerder al kort hebben benoemd, ook mogelijk om thuis energie op te wekken. Eén van de meest gebruikelijke manieren om thuis energie op te wekken zijn zonnepanelen. Alhoewel het een dure investering zal zijn, verdienen zonnepanelen zich dit op de langere termijn altijd terug. Maar hoe werkt dit dan? Een zonnepaneel bestaat uit verschillende lagen. De lichtdeeltjes van de zon worden geabsorbeerd door de verschillende lagen in het paneel. De lichtjes die zijn geabsorbeerd bewegen tussen verschillende lagen in het zonnepaneel. Door de beweging van de lichtjes, ontstaat elektrische spanning. Deze elektrische spanning, levert uiteindelijk energie op. Een voorbeeld van een welbekende zonnepaneel is de Canadian Solar. Het is van een bedrijf, dat wereldwijd opereert en verschillende zonne-energie producten op de markt brengt. 

Na het lezen van deze blog, ben je bekend geworden met een aantal tips om energie te besparen. Probeer deze tips eens uit en houd het energieverbruik in de gaten. Misschien is één van deze tips wel de gouden tip voor jou.

Ook relevant