vijf bespaartips op direct te beginnen me besparen

Besparen op de dagelijkse kosten is eigenlijk iets dat we allemaal wel zouden willen, maar soms heb je even wat nieuwe inspiratie nodig.

Opzeggen

Ee tip die veel mensen vaak vergeten om uit te voeren is abonnementen voor van alles en nog wat op te zeggen. Loterijen, goede doelen, ongelezen magazines, het sportschoolabonnement. Bijvoorbeeld de Vriendenloterij opzeggen, waar je al jaren niks gewonnen hebt, is iets dat gewoon moet gebeuren. Stop met het betalen aan instanties waar je niks voor terugkrijgt en kijk kritisch naar bedragen die maandelijks je bankrekening uitvliegen. Daarom is het verstandig om een huishoudboekje bij te houden en eens te gaan kijken naar al je abonnementen. Welke gebruik je niet en waar kan je op besparen?

Sparen

Naast dat ene abonnement opzeggen, zijn er natuurlijk nog meer manieren om war geld te besparen. Het sparen zelf als bespaartip lijkt misschien heel flauw, maar het is natuurlijk wel hoe het moet. Je kan besparen wat je wil, maar als je datzelfde geld vervolgens weer uitgeeft, kom je niet zo ver. Sparen kan best leuk zijn en het kan in allerlei vormen. Zet bijvoorbeeld een spaardoel op je bankrekening. Elke maand loopt het balkje dan voller en voller richting het einddoel. Zo kan je precies bijhouden wat je spaart en wanneer je je doel zal bereiken. Hoe sneller het sparen gaat, des te meer je gemotiveerd bent om sneller naar het einddoel toe te werken.

Energie

De kachel een graad lager dan vorige winter, kan je zo per jaar 100 euro extra besparen. Sowieso is energie in deze tijd een bijzonder product en zullen we samen minder energie moeten verbruiken. Ook daar kan je goed op besparen. Zo kan je het best de stekkers uit stopcontacten halen, je lichten vervagen voor LED-lampen, overal het licht uitdoen waar je niet bent, de cv-ketel lagen instellen en minder warm water gebruiken. Zo maar even een paar tips die je helpen om je energieverbruik naar beneden te schroeven.

Water

Ook in Nederland dreigt zo langzamerhand een tekort aan water te komen, maar water is ook duurder geworden. Daarom is besparen op water een goed idee. Daarmee voorkom je verspilling en help je ok mee het tekort tegen te gaan. Dat kan al heel makkelijk door een regenton in de tuin. Dat water kan je weer gebruiken om de planten water te geven. Of wat dacht je van een emmer onder de douche om het water op te vangen als de douche warm aan het worden is? Of tandenpoetsen met de kraan uit. Allemaal trucjes die je kan toepassen waardoor jij slim op water kan besparen.

Boodschappen

De producten in de schappen worden ook steeds duurder en een grote kostenpost is toch het eten en drinken dat we dagelijks consumeren. Probeer daarom je standaard supermarkt te verruilen voor een goedkopere zoals de Aldi of de Lidl. Over het algemeen is de Albert Heijn de duurste supermarkt, maar ook daar kan je natuurlijk goedkoper boodschappen doen dan je misschien nu doet. Kijk vooral onderin de schappen naar de b- of c-merken. Huismerken zijn ook altijd een stuk goedkoper. Plan de maaltijden voor de hele week vooruit en doe één keer boodschappen. Dan geef je minder snel extra geld uit in de supermarkt dan wanneer je dagelijks boodschappen haalt.

Ook relevant