Waar kun je allemaal een BKR Registratie voor krijgen?

Als jij geld wil lenen of geld hebt geleend zal er door de bank of kredietverstrekker worden gekeken naar jouw verleden. Dit doen ze door een aanvraag te doen bij stichting Bureau Kredietregistratie, oftewel BKR. Wanneer jij een lening afsluit, welke lening dan ook, zal je onder de loep worden gehouden. Wanneer jij bijvoorbeeld jouw telefoonabonnement gewoon terugbetaald, zal er niks aan de hand zijn. Dit kan echter nog heel anders uitpakken wanneer jij niet jouw geleende bedrag netjes terugbetaald. 

Eigenlijk word je dus bijna altijd geregistreerd. Wanneer jij een telefoonabonnement afsluit of een televisie koopt op afbetaling. Maar ook als jij bijvoorbeeld een auto leaset dan wordt dit geregistreerd. Je wordt echter niet geregistreerd wanneer jij een hypotheek of geld leent voor het studeren. Je kan dus een lening zonder bkr registratie aanvragen. BKR zorgt dat bij alle Nederlanders die een lening afsluiten dit wordt vast gelegd. Zo kan jij dus niet zomaar overal geld lenen wanneer jij jouw andere leningen niet netjes afbetaald. Dit alles is vooral om de consument (jijzelf in dit geval) te beschermen tegen schulden. Want wanneer jij bepaalde zaken niet afbetaald is er een mogelijkheid om in de schuldsanering te belanden. 

Krijg ik gelijk een negatieve BKR-registratie als ik niet op tijd betaal? 

Er moet een hoop voorvallen voordat jij een negatieve registratie krijgt. Wanneer jij snel geld lenen wil kan dat op allerlei manieren. Er worden afspraken gemaakt over het terugbetalen van de kosten. Zodra jij een keer niet betaald staan er niet gelijk deurwaarders voor de deur. Je zal eerst meerdere aanmaningen moeten negeren en uiteindelijk de betaling niet hebben voldaan. Er gaat dus veel tijd overheen voordat jij een negatieve BKR registratie op jouw naam hebt staan. 

Hoe kom ik van mijn negatieve BKR registratie af?

Eerst informeer je bij BKR of jij bent geregistreerd. Dit is gratis op te vragen. Zodra het afgesloten contract is afgelopen. Dat wil zeggen volledig is afbetaald, blijven eventuele betaalachterstanden nog 5 jaar beschikbaar. Dus als deze registratie negatief was blijft deze nog inzichtelijk voor kredietverstrekkers gedurende 5 jaar tijd. 

Kan ik op een andere manier van mijn BKR registratie afkomen? 

Je kan contact opnemen met jouw vorige kredietverstrekker. Bijvoorbeeld jouw telefoonprovider. Als je samen tot een oplossing weet te komen kan het zijn dat ze jouw registratie intrekken, zodat jij alsnog geld kan lenen. Ook kan het zijn dat jij de registratie onterecht vindt. Dan kan je contact opnemen met de geschillencommissie van het BKR. Zij hebben een onpartijdige interne commissie die een oordeel zal velen over de kwestie. Zo zijn er verschillende mogelijkheden om van jouw registratie af te komen. 

Negatieve BKR registratie

Er zijn dus voor veel verschillende manieren om geld te lenen en geregistreerd te worden. Alleen om een negatieve registratie te krijgen is er maar één mogelijkheid. Je hebt je voor langere periode niet gehouden aan de op voorhand gemaakte betalingsafspraken. Dus om ervoor te zorgen dat je zorgeloos geld kan lenen moet je altijd letten op het netjes terugbetalen. 

Ook relevant