Waarom een abonnement soms voordeliger is

Het kopen van een telefoon is vaak een flinke uitgave, dus we begrijpen heel goed dat je het liefst even nadenkt over welke keuzes je hierin maakt. Zo moet je beslissen of je een nieuw toestel het liefst los koopt of direct met een aangesloten abonnement. Een lastige keuze, omdat beide partijen voor- en nadelen hebben. In dit artikel helpen we je een eindje op weg en bespreken we de verschillen tussen het los aanschaffen van een toestel en een toestel met abonnement kopen. Waarom is dat soms namelijk voordeliger?

Je telefoon in een keer afbetalen

Het kan verleidelijk klinken om een abonnement af te sluiten bij het kopen van een toestel, omdat het hier vaak ook mogelijk is je toestel in termijnen af te betalen. Dat is fijn wanneer je niet in één keer een smak geld kunt missen. Toch blijkt dat het onder de streep echt niet altijd goedkoper is om dit op deze manier te doen. In de praktijk blijkt dat het afsluiten van een los abonnement, naast het aangeschafte toestel, vaak voordeliger is. Dat doe je door een sim only abonnement aan te schaffen.

Vrijheid

Wanneer je een telefoon, zoals een iPhone 12 met abonnement hebt afgesloten bij het aanschaffen van een toestel, dan zit je vaak voor langere tijd vast aan dit toestel en is het niet gemakkelijk je abonnement op te zeggen. Wanneer je een los abonnement (sim only) afsluit naast jouw toestel, dan ben je vaak een stuk flexibeler. Zo is het vaak mogelijk om je abonnement maandelijks op te zeggen (ideaal, want zo heb je heel veel vrijheid) en zijn ook je bundels maandelijks aan te passen. Handig; mocht je er ineens achter komen dat je veel meer MB’s bij je provider hebt gekocht dan je nodig hebt of gebruikt.

Flexibele prijzen

Hoe komt het nou dat zo’n los abonnement vaak goedkoper is dan een abonnement bij een toestel? Dat heeft alles te maken met de flexibele prijzen van de markt. Doordat de prijzen iedere dag weer veranderen, zou het heel goed kunnen dat je met een abonnement bij je toestel je voor lange tijd hebt gebonden aan een bepaalde prijs, terwijl deze prijs later in de markt weer gaat dalen. Toch maken providers vaak wel gebruik van aanbiedingen, waardoor een abonnement bij een toestel alsnog heel aantrekkelijk kan zijn.

Besparen met sim only

Los van dat je met een sim only abonnement vaak goedkoper uit bent en het je een stuk meer vrijheid biedt, kun je ook besparen op je uitgaven door een tweedehands toestel aan. Te schaffen. Zo betaal je voor het toestel minder kosten en maak je ook gebruik van een flexibel abonnement.

Bkr-registratie

Een ander belangrijk punt om te overwegen wanneer je een los toestel met sim only abonnement óf een abonnement bij je toestel afsluit, is de verplichting van de bkr-registratie. Wanneer je tegenwoordig een toestel met abonnement afsluit, krijg je een verplichte bkr-registratie. Je hebt je provider nog een flink bedrag terug te betalen, en dit wordt dan als lening beschouwd. Bij een sim only abonnement is hier geen sprake van.

Ook relevant