Waarom zonnepanelen en warmtepompen een duurzame combinatie vormen

Steeds meer mensen verduurzamen hun woning. Dit doen zij omdat het verduurzamen van je eigen woning vele voordelen met zich meebrengt. Je draagt niet alleen je steentje bij aan een beter milieu, verduurzamingsmaatregelen zijn vaak ook een aantrekkelijke investering. In dit artikel lees je alles over een specifieke combinatie van maatregelen om je huis te verduurzamen: zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp.

Zonnepanelen en warmtepompen: een duurzame combinatie voor energie-efficiëntie

Van energie-efficiëntie wordt gesproken als een product niet meer energie verbruikt dan strikt noodzakelijk is. Energie-efficiëntie wordt dan ook vaak nagestreefd: je verspilt namelijk zo min mogelijk energie. Zonnecellen en een warmtepomp gecombineerd kunnen ook jouw woning energie-efficiënt verwarmen.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Kies je voor zonnepanelen, dan profiteer je van een aantal belangrijke voordelen:

  • 1: Goed voor het milieu Zonnecellen produceren groene stroom, wat goed is voor het milieu.

  • 2: Lagere energierekening Doordat je met zonnecellen op je dak je eigen groene stroom opwekt, hoef je minder elektriciteit af te nemen van jouw energieleverancier. Dit resulteert direct in een lagere energierekening.

  • 3: Hogere waarde huis Zonnecellen zijn niet alleen voor jou aantrekkelijk, maar ook potentiële kopers van jouw huis hechten waarde aan zonnecellen. Zonnecellen zorgen dan ook voor een hogere waarde van je huis.

  • 4: Korte terugverdientijd De investering in zonnecellen verdien je gemiddeld genomen in zeven jaar terug.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Ook aan een hybride warmtepomp zijn diverse voordelen verbonden:

  • 1: Goed voor het milieu Deze manier van verwarmen zorgt voor minder uitstoot van CO2 dan een cv-ketel die op gas is gestookt

  • 2: Geen kosten van gas De kosten van gas kunnen sterk fluctueren. Verwarmen met gas is bovendien vaak duurder dan verwarmen met elektriciteit.

  • 3: Kan tevens koelen Een warmtepomp kan je huis niet alleen verwarmen, maar ook koelen. Iets dat erg fijn is in een warme zomer.

  • 4: Hoger zelfverbruik Door elektrisch te verwarmen, verbruik je meer groene stroom die door je eigen zonnepanelen is opgewekt.

Hoe werken zonnepanelen en een warmtepomp samen aan energie-efficiëntie

De voordelen van beide verduurzamingsmaatregelen afzonderlijk zijn groot. De voordelen worden echter nog groter op het moment dat je beide maatregelen met elkaar combineert. Door elektrisch te gaan verwarmen verbruik je namelijk meer zelf opgewekte groene stroom. Dit is met name aantrekkelijk op het moment dat de salderingsregeling definitief komt te vervallen. Hierdoor is de totale investering bij een goed geïsoleerd huis vaak terug te verdienen binnen een jaar of tien.

Tot slot

Het verduurzamen van je woning is een actueel thema. Dit is niet vreemd gezien de vele voordelen. Veel woningeigenaren kiezen bij het verduurzamen van hun woning voor zonnepanelen. Overweeg ook jij je woning te verduurzamen? Denk dan goed na welke maatregelen je gaat combineren. De combinatie van maatregelen zorgt vaak pas echt voor energie-efficiëntie.

Ook relevant