water droplet in shallow photo
Photo by Pixabay on Pexels.com

Water besparen met deze tips

Energie is tegenwoordig heel erg duur in Nederland. Veel mensen gebruiken alsnog veel energie. Dit kan ook komen doordat er veel water wordt gebruikt. Water kan met een paar aanpassingen zorgen voor flink wat besparing. Hoezo kost water energie? Dat komt omdat water uit de kraan gereinigd is en dat kost energie. Ook het opwarmen van water voor je thee kost energie. Hoe bespaar je water op een makkelijke manier? Dat lees je in dit blog. 

Korter douchen 

Een tip die je misschien al vaker gehoord hebt: korter douchen. Na een lange dag stappen we allemaal graag onder de douche, maar probeer toch korter te douchen. Douchen kost veel energie waar je makkelijk op kan besparen. Zet een wekker van vijf minuten en ga na vijf minuten weer uit de douche. Te lastig? Dan kun je ook wekkers kopen die tegen water kunnen die je op je douchewand kan plakken. Met vijf minuten douchen in plaats van tien wordt met die vijf minuten korter douchen per persoon ongeveer 11.000 liter water en 80 m3 gas bespaart. Reken dat om naar euro’s en dat is ongeveer €70 euro. Dat is toch heel wat geld. 

Minder in bad

In bad gaan is lekker ontspannen, maar het kost wel een hele hoop water en daarmee energie. Het verbruikt bijna twee keer zoveel water dan wanneer je gaat douchen. Als je tien minuten gaat douchen heb je ongeveer 11.000 liter water gebruikt zoals net gezegd. Ongeveer 65 liter wordt hiervan verwarmd. Bij in bad gaan is dat bijna het dubbele. In bad gaan is dus hartstikke fijn, maar probeer dit te beperken. Zeker als je met meer mensen in huis woont. 

Kranen 

Wist je dat je voor de kraan speciale ringetjes hebt? Met deze ringetjes komt er per minuut minder water uit de kraan. Zo kan je een hele hoop energie en daarmee geld besparen. Maak ook je kraan die drupt zo snel mogelijk, want dit kost ook weer onnodige energie.

Vaatwasser

Iets wat veel mensen vergeten, maar wat wel een hoop energie slurpt: de vaatwasser. De vaatwasser is niet zo zuinig. Je kan je vaatwasser dan ook het beste op de meest zuinige stand zetten. Wist je dat je niet hoeft voor te spoelen? Veel mensen denken dit, maar dat is helemaal niet nodig. Een goede vaatwasser doet dit zelf al. Zo bespaar je dus weer water en daarmee energie.  

Ook relevant