Wil je zuiniger omgaan met geld? Hoe overstappen van energieleverancier je daarbij kan helpen

Het is altijd mooi meegenomen als je geld kunt besparen. Hiervoor is het belangrijk dat je zuinig moet omgaan met je geld door niet te veel uit te geven aan onnodige zaken. Zo kun je bijvoorbeeld besparen op je vaste lasten, zoals de energierekening. Het kan namelijk weleens voordelig zijn om over te stappen. Hieronder lees je meer.

Ga energieleveranciers vergelijken en overstappen

De meest eenvoudige manier om erachter te komen of je te veel betaalt voor jouw energierekening, is door te gaan vergelijken. Iedere energieleverancier heeft namelijk zijn eigen prijzen. Je kunt verschillende energieleveranciers eenvoudig vergelijken op Gaslicht.com, een vergelijkingssite die alle energieleveranciers op een rijtje zet. Je vult alleen maar een paar persoonsgegevens in en binnen een mum van tijd weet je welke energieleveranciers welke energiecontracten aanbieden, inclusief de prijs. Zo weet je dus ook binnen een oogopslag of je te veel betaalt of niet. 

Betaal je inderdaad te veel? Dan kun je een nieuw energiecontract afsluiten dat wel bij jouw wensen past. Check nog wel eerst jouw huidige energieleverancier en welk contract je daar hebt. Met een vast contract kun je namelijk vaak niet per direct overstappen. Met een variabel contract kun je op elk gewenst moment overstappen.

Andere tips om te besparen op je energierekening

Naast overstappen bestaan er nog meer tips hoe je kunt besparen op je energiecontract.

Gebruik slimme apparaten

Tegenwoordig zijn er allerlei slimme apparaten te vinden. Zo heb je natuurlijk de slimme thermostaat die je op afstand kunt bedienen, maar je hebt ook slimme verlichting. Het is handig om van deze slimme apparaten gebruik te maken wanneer je wil besparen op je energierekening. Zet bijvoorbeeld de verwarming dankzij de slimme thermostaat pas aan als je onderweg bent van het werk naar huis, in plaats van dat de verwarming de hele dag staat te branden. Ditzelfde geldt voor verlichting.

Hoe verwarm jij je woning?

Op welke manier verwarm jij jouw woning? De kans is aanwezig dat je dat nog dankzij de cv-ketel doet. De cv-ketel werkt helaas wel op gas en dat kan aardig oplopen in de kosten. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen die ervoor zorgen dat jij vaarwel kunt zeggen tegen de cv-ketel. Zo heb je bijvoorbeeld een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt, of een airco die ook warmte kan blazen door middel van elektriciteit. 

Alle kleine beetjes helpen

Als je wil besparen op je energierekening, zul je ook het een en ander thuis moeten aanpassen. En hiervoor hoef je niet groots te denken, want de kleine beetjes kunnen al helpen. Voorkom bijvoorbeeld dat warme lucht kan ontsnappen door tochtstrips onder de deuren te plaatsen. Ook kun je stekkerdozen aanschaffen, zodat je het sluipgebruik van elektronische apparaten vermindert. Al deze tips kunnen helpen om te besparen op de energierekening.

Ook relevant