Bonnetjes bewaren, facturen verzamelen, aftrekposten of juist subsidies ontvangen? Als jij als ZZP’er of als ondernemer je eigen boekhouding moet doen dan kan er flink wat op je af komen. Je eigen boekhouding is geen hogere wiskunde, mits je op een aantal zaken let. Deze vertellen we aan jou in deze blog. Lees je mee?
Allereerst is het goed om te weten dat je jouw eigen boekhouding gemakkelijk in een boekhoudprogramma kunt doen. Hier kun je vaak op de meest eenvoudige manier je boekhouding doen. Vroeger werd er veel gedaan met Excel. Dan was je druk met heel veel verschillende soorten formules in te vullen. Dat hoeft tegenwoordig niet meer. Een boekhoudprogramma maakt voor jou je boekhouding simpel. Het enige dat jij hoeft te doen is dan alles goed in te vullen. Maar we geven je graag nog een paar goede tips.
Tip 1: houd je boekhouding bij
Een goede boekhouding valt of staat bij structuur. Vroeger kon je misschien nog een schoenendoos vol met bonnetjes bij je boekhouder inleveren, maar vandaag gaat dat veel gemakkelijk in een boekhoudprogramma. Wil je dus alle voordelen eruit halen en ervoor zorgen dat je niet achterloopt: houd dan je boekhouding goed bij. Dan hoef je nooit op zoek te gaan naar bonnetjes. Als je alles goed invult rolt er vaak een goede boekhouding uit die je weer kunt inleveren bij de Belastingdienst.
Tip 2: open een zakelijke rekening
Als je net begint met ondernemen dan kan het aantrekkelijk zijn om alles op je eigen rekening te laten storten. Toch is het makkelijker op een zakelijke rekening te openen. Op deze manier houd je je administratie glashelder. En je kunt vaak een boekhoudpakket of -programma koppelen aan je zakelijke rekening.
Tip 3: houd rekening met de Belastingdienst
Wanneer jij je inschrijft bij de KVK ben je direct voor de Belastingdienst een ondernemer. Dit houdt in dat je ook belasting moet afdragen. Zelfs wanneer je nog geen omzet hebt gedraaid moet je dit doen. Houd er dus rekening mee dat je ook jouw kwartaalaangifte moet doen, ook als deze op nul uitkomt. Als je dit niet doet, krijg je namelijk een fikse boete en dat zou zonde zijn!