Zo ga je zo duurzaam mogelijk om met je printer

In een wereld waarbij het lijkt alsof we alleen maar meer producten gaan gebruiken, meer afval weggooien en de aarde meer vervuilen, is het hee belangrijk om duurzame keuzes te blijven. Gelukkig gaan steeds meer bedrijven en organisaties hierin mee, en kun je bij een milkshake bij de McDonald’s bijvoorbeeld al geen plastic rietje meer krijgen. Ook zijn steeds meer studieboeken digitaal, zodat je als student of scholier niet meer onnodige zaken hoeft uit te printen. Als het over printers gaat – hoe maak je daarmee dan duurzame keuzes? Het komt vaak voor dat je iets geprint moet of wil hebben, maar kun je hierbinnen ook nog duurzame keuzes maken? Wij leggen het je uit.

Duurzaam papier

Tegenwoordig wordt er veel verantwoord papier verkocht, wat bijvoorbeeld gerecyclet is. Op duurzaam papier zoals bovengenoemde print je al een stuk duurzamer dan papier wat niet ecologisch verantwoord is. Dit papier kun je vaak gemakkelijk online bestellen maar ook in veel printshops kopen.

white printer on white table

Energiezuinige printer

Wist je dat je ook binnen verschillende printers verschillende niveaus qua duurzaamheid hebt? De ene printer is een stuk energiezuiniger dan de ander, en dat zou je natuurlijk ook nog mee kunnen nemen in je overweging. Ook is het verstandig om te kijken naar de verschillende soorten printers die beschikbaar zijn. Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van inktcartridges van diverse merken, kies dan voor een inkjet printer.

Eco fonts

Wist je dat er speciale lettertypen zijn die ervoor zorgen dat je zo min mogelijk uitprint? Deze speciale “eco font” letters zijn dan vaak iets dunner en dus energiezuiniger. Om zeker te weten dat je met een juist eco font te maken hebt, kun je het beste even googelen naar wat de beste ecologische lettertypen zijn die jij op jouw computer of laptop tot jouw beschikking hebt.

Dubbelzijdig printen

Deze tip is natuurlijk best voor de hand liggend, maar door dubbelzijdig te printen bespaar je een hoop onnodig papiergebruik – de helft! Soms is het even zoeken maar deze optie op de printer, maar dubbelzijdig printen is wel een gemakkelijke duurzame keuze. Daarnaast zou je er ook voor kunnen kiezen om zoveel mogelijk in zwart-wit te printen, omdat je daarmee ook je cartridges bespaart.

Ook relevant