Zo houd je de kosten voor je autoverzekering laag

We willen natuurlijk liever allemaal geld besparen. Maar toch ben je verplicht om kosten te maken elke maand. Denk aan verzekeringen, zoals je autoverzekering. Maar gelukkig kun je op deze kostenpost óók geld besparen. Hoe je dat doet en waar je op moet letten. Dat vertellen we jou in deze blog. Lees je mee? 

Er zijn dus een aantal dingen die je kunt doen als je geld wilt besparen op je autoverzekering. Een autoverzekering is een verzekering die verplicht is in Nederland. Het zorgt er namelijk voor dat jij bent verzekerd als er iets met jou in de auto gebeurt. Maar bijvoorbeeld ook wanneer jij een ongeluk veroorzaakt. Onverzekerd in een auto stappen is dus verboden. 

Deze dingen kun jij doen om de kosten voor je autoverzekering zo laag mogelijk te houden:

Zorg ervoor dat je regelmatig autoverzekeringen met elkaar vergelijkt 

Als je alleen de verzekering checkt wanneer je een nieuwe auto koopt, dan kan het zomaar zijn dat je jaren met dezelfde autoverzekering rondrijdt. Vaak heb je een verzekering pas nodig als er iets aan de hand is. Het is daarom slim om regelmatig, bijvoorbeeld jaarlijks, een autoverzekering te vergelijken. Zo kun je goed afstemmen wat een goedkope autoverzekering is en welke niet. Afsluiten en naar een andere verzekering overstappen is ook nog eens zo gepiept. 

Handel kleine schades zelf af 

Zodra jij schade meldt wordt jouw premie hoger. Dit is in het leven geroepen omdat mensen die veel schade rijden ook meer moeten betalen. Daarom is het slim om te kijken of jij kleine schades, zoals een deuk of lakschade zelf kunt laten repareren. Dan ben je wel even wat geld kwijt, maar schiet de premie niet omhoog. 

Kijk naar een hoger risico 

Rijd jij heel netjes en gebeurt er weinig? Dan kan je overwegen om eventueel het eigen risico te verhogen. Hierdoor kun jij een goedkopere autoverzekering afsluiten. En dat kan erg fijn zijn. Het is wel belangrijk dat je netjes rijdt en eventueel de korting alvast op zij zet. Zo heb je een spaarpotje voor mocht er wel iets gebeuren en jij jouw eigen risico moet gaan betalen.

Kies voor jaarbetaling

Als je een verzekering afsluit kun je vaak twee opties kiezen. De eerste optie is elke maand betalen en de andere optie is betalen per jaar. Die laatste optie is het meest goedkoop, omdat verzekeringen dan direct hun geld krijgen. Hierdoor kun je soms wel 6% korting krijgen. En dat scheelt toch lekker op zo’n groot bedrag als je premie. Maar blijf scherp en controleer het altijd, want niet alle verzekeringen doen dit. 

Controleer de dekking bij je auto 

Wist je dat een nieuwere auto een lagere dekking nodig heeft dan een oude? En dat een oudere auto minder waard is bij een eventuele botsing dan een nieuwere auto. Dure auto’s hebben vaak veel meer foefjes en andere handigheidjes. En een oude dieselauto is sowieso al duurder in wegenbelasting. Dus de nieuwe auto’s zijn mooi, maar kosten natuurlijk ook geld. Daarom is het zo dat je goed moet kijken of de verzekering past bij jou auto. Een auto tot 5 jaar kun je het best WA en volledig casco verzekeren. Dit is Allrisk. Als er nu iets met je auto gebeurt, krijg je alles vergoed. Een oude auto, bijvoorbeeld meer dan 10 jaar, kun je het best WA verzekeren. Als je allrisk doet en er gebeurt iets, dan krijg je alleen de dagwaarde. En dat is vaak niet zoveel meer waard. 

Ook relevant