gray couch beside window
Photo by Life Of Pix on Pexels.com

Zo schaf je voordelig een traplift aan

Lang niet iedereen heeft de financiële slagkracht om uit eigen zak een nieuwe traplift te kopen. Geen zorgen: ook voor mensen met een bescheidener beurs zijn er voldoende mogelijkheden. Hoe schaf je een goedkope traplift aan?

Ja: een traplift kost serieus geld. Zeker een nieuw exemplaar is prijzig: het meest eenvoudige model kost minimaal enkele duizenden euro’s. De prijs komt vooral voort uit het feit dat de traplift van tegenwoordig een hoogwaardig kwaliteitsproduct is met een levensduur van zeker twintig jaar. Ook is er geavanceerde techniek nodig om een traplift optimaal te laten functioneren. Daarnaast is elke traplift maatwerk, afgestemd op de trap en omgeving. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden om voor een aantrekkelijke prijs een traplift in huis te laten monteren.

Via de Wmo
De route via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is de meest bewandelde. Wanneer je vanwege een verslechterde gezondheidssituatie een traplift nodig hebt, kun je een beroep doen op de Wmo. Je klopt daarvoor aan bij de gemeente waarin je woont. De Wmo is er om mensen te ondersteunen bij hun wens om zelfstandig thuis te blijven wonen. Je kunt via de Wmo bijvoorbeeld thuiszorg krijgen, maar ook medische hulpmiddelen zoals een traplift aanschaffen. Je hoeft dan niet het gehele aankoopbedrag te betalen. Wanneer je gebruikmaakt van de Wmo betaal je wel een eigen bijdrage: maximaal 19 euro per maand.

Tweedehands
Vanwege de lange levensduur wordt de gemiddelde traplift vaak door meerdere mensen gebruikt. Voor herplaatsing ondergaat de tweedehands traplift een grondige revisie in de fabriek. Daar wordt alles uitvoerig onder de loep genomen.  Slijtagegevoelige onderdelen worden vervangen. Denk bijvoorbeeld aan de accu’s. Aan de veiligheid wordt niet getornd: tweedehandsjes dienen aan dezelfde wettelijke veiligheidseisen te voldoen als nieuwe exemplaren.

Huren
Dat geldt ook voor trapliften die worden verhuurd. Nooit worden er concessies gedaan aan de veiligheid. Huren kan de aantrekkelijkste optie zijn voor wie verwacht slechts voor een korte periode een traplift nodig te hebben. Een traplift huren kan al voor een periode van één maand. Je betaalt dan een vast maandelijks huurbedrag, het onderhoud is daarbij inbegrepen. Voor de productie en installatie wordt eenmalig een bedrag in rekening gebracht. 

Ook relevant