Zuinige manier van investeren in je kind door te schenken?

Het is logisch dat jij je kinderen wat wil nalaten wanneer je er niet meer bent. Maar het is belastingtechnisch voordeliger te doen wanneer je nog leeft dan wanneer jij al bent overleden. Daarnaast kan je er nog meer rendement uit halen door je schenkingen te beleggen. Wij leggen je uit hoe dit zit. 

Iets dat veel mensen niet weten is dat een erfbelasting vrij hoog is. Vermogen dat jij jouw hele leven hebt opgebouwd wordt na jouw overlijden belast tot soms wel 36%. Dit is geld dat helemaal niet naar de belastingdienst hoeft. Je kan namelijk veel slimmer met deze erfenis omgaan door het nu al aan je kinderen te schenken. Dit doe je door te kiezen voor een belastingvrije schenking. Jaarlijks mag je namelijk € 5.515, – belastingvrij schenken aan je kind. Maar je kan hier nog meer rendement uit halen. 

Je schenkingen beleggen 

De meest gebruikte manier van een schenking is door het geld over te maken naar een spaarrekening. Wanneer je dit tegenwoordig doet hou je er geen goed geld aan over. Daarom kan je overwegen om te schenken door te beleggen. In plaats van het te storten op een spaarrekening stort je het op een belegginsrekening. Nu kan je zelf kiezen of jij het bedrag offensief of defensief wil beleggen. Zo blijft er uiteindelijk meer geld over voor jouw kinderen wanneer ze het willen opnemen. 

Jouw schenking onder bewind voering

Wist je dat jij jouw schenking ook onder bewind voering kan laten storten. Zo kan je een bepaalde leeftijd aangeven waarop het geld vrij komt voor jouw kind. Op deze manier weet je zeker dat jouw kind niet gelijk al het geld uitgeeft. Een zuinige manier dus van je erfenis schenken. Dit kan je trouwens ook doen met een erfenis. Een aangestelde bewindvoerder kan wanneer jouw kind aangeeft het geld al te willen ontvangen bekijken of hier een goede reden voor is. Denk hierbij aan schulden die oplopen of andere zaken waardoor jouw kind verder in de problemen kan raken. Ook deze voorwaarden kan je van tevoren natuurlijk vastleggen. 

Meer lezen over belastingvrij schenken? Je leest het hier!

Ook relevant