4 tips om snel minder gas te verbruiken

De energieprijzen zijn ongelooflijk hoog. Met name de prijs voor aardgas is schrikbarend. Veel mensen weten dan ook niet hoe ze deze nieuwe tarieven moeten betalen. Er zijn zelfs mensen met een variabel contract die nu meer voor hun energierekening betalen, dan dat ze maandelijks aan hypotheek of huur kwijt zijn. Dat kan natuurlijk niet. Ondanks de hoge energieprijzen, blijven er gelukkig ook genoeg manieren waarop bespaard kan worden. De beste manier om snel op de energierekening te besparen is door minder gas te verbruiken.

Maar hoe pak je dit aan? Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk gas verbruikt? Met behulp van de volgende vier tips moet dit zeker lukken.

1.      Controleer de beglazing in huis

Woon je in een ouder huis? Dan is de kans groot dat er nog geen dubbele beglazing aanwezig is. Enkele beglazing kunnen niet alleen het wooncomfort zwaar verstoren (denk aan tocht en andere ongemakken), maar ook de energierekening sterk verhogen. Zo stook je bijvoorbeeld veel meer om de temperatuur enigszins stabiel te houden. De meeste warmte gaat echter weer verloren door het raam.

Daarom goed om de beglazing in huis eens goed onder de loep te nemen. Vervang je alle ramen voor isolatieglas? Dan kun je eenvoudig honderden euro’s per jaar op de gasrekening besparen. Een investering die dus zeker de moeite waard is.

2.      Zet de thermostaat niet hoger dan 19 graden

De meeste mensen passen deze tip inmiddels al toe. Voordat de energieprijzen zo hoog werden, was het in de meeste woningen tussen de 20 en 21 graden. De ideale binnentemperatuur ligt echter eerder tussen de 18 en 19 graden. Zolang je in beweging blijft, is dit een prima temperatuur. Zit je veel stil? Bijvoorbeeld tijdens een avondje bankhangen of als je vanuit huis werkt? Gebruik dan een extra trui of een warme plaid om jezelf op temperatuur te houden. Dit kan op jaarbasis tot een fikse besparing leiden.

3.      Minder lang douchen

Veel mensen vergeten dat je tijdens het douchen niet alleen water verbruikt, maar dat dit water ook verwarmd moet worden. Daarom belangrijk om minder lang onder de douche te staan. Probeer dit te beperken tot maximaal vijf minuten. Dat is ruim voldoende om jezelf te wassen. Sta je al snel langer onder de douche? Of hebben andere gezinsleden hier veel moeite mee? Zet dan een douchewekkertje om jezelf aan de tijd te herinneren.

Heb je een bad? Probeer deze dan zo min mogelijk te gebruiken en vul deze maar één keer. Er zijn mensen die tijdens het badderen telkens weer nieuw warm water laten stromen, maar dit kost heel veel extra energie en water. Probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden.

4.      Zet de thermostaat lager als je van huis bent

Het is toch zonde om gas te verbruiken als je helemaal niet thuis bent? Zet de thermostaat daarom goed laag voordat je het huis verlaat. Laat de thermostaat op maximaal 15 graden staan. Zo duurt het minder lang voordat het weer warm is als je weer thuiskomt.  

Ook relevant