De maand december is voor de meeste mensen een heerlijke maand. Het is een tijd van gezelligheid, van kerstverlichting overal, borrels, feestjes…en van veel uitgaven! Het laatste dat je echter wenst, is dat je het nieuwe jaar gaat beginnen met een lege portemonnee. Hoe doe je dat? Omdat de meeste mensen zo van kerst houden, geven ze soms meer uit dan ze lief is. Gelukkig kun je hieronder lezen hoe je bespaart op kerst en kerstversiering en andere aspecten van dit toch vaak prijzige feest.
Tip 1: Stel een kerstbudget vast
Het is misschien een beetje een pijnlijke tip, maar wel een van de meest effectieve. Kijk voordat je geld gaat uitgeven aan kerstmis, goed naar het saldo op je bankrekening. Staat er nog voldoende geld op en hou je ook nog wat geld over voor noodgevallen als je alles voor kerst gaat aanschaffen wat je wilt? Of moet je toch een beetje oppassen? Heb je door kerstmis tijdelijk wat meer geld nodig? Dan kun je misschien ergens bijbeunen voor de nodige centjes. Kijken naar je budget helpt ook met prioriteiten stellen en het maken van lijstjes voor cadeautjes en boodschappen.
Tip 2: Laat je vooral niet meeslepen
De tijd van kerstmis is een verleidelijke tijd. Veel eten, veel alcohol, lokkende winkelstraten die versierd zijn met kerstlichtjes, feestjes en borrels. Rond kerstmis en eigenlijk in de hele maand december worden we overspoeld met reclame, advertenties en de ene na de andere toffe aanbieding. Dit maakt ons om eerlijk te zijn nogal hebberig. Het is erg makkelijk om aan het geld uitgeven gewend te raken. Let hier dus op en laat je door alle verleidingen niet al te veel meeslepen. Wees tevreden met wat je hebt, besef dat je eigenlijk het hele jaar tevreden bent geweest met al je spulletjes en dat er nu niet per se allerlei dingen bij hoeven te komen omdat het kerstmis is.
Tip 3: Ga voor een bescheiden kerstdiner
Naast het optuigen van de kerstboom met mooie kerstlampjes en het neerzetten van de kerststal, zou kerstmis geen kerstmis zijn zonder kerstdiner. Vaak een maaltijd waarin we ons te buiten gaan aan allerlei etenswaren die we de rest van het jaar voorbijlopen in de supermarkt. Met kerst zijn de luxeproducten zoals kaasjes, luxe borden, bijzondere wijnen en dure patés niet aan te slepen. Helaas belandt veel van deze etenswaren uiteindelijk in de vuilnisemmer. We kochten te veel en het kwam niet op. Dit is hartstikke zonde. Je bent een dief van je eigen portemonnee. Kies dus voor een simpel kerstdiner met minder gangen of minder ingewikkelde ingrediënten. Je kunt ook alle gasten iets laten meebrengen om zo de kosten en de voorbereidingen met elkaar te delen.
Tip 4: Stel prioriteiten vast
Iedereen wil met kerstmis genieten van een lekker kerstdiner, een prachtige kerstboom, leuke en luxueuze cadeautjes, mooie kerstverlichting binnen, kerstballen en misschien zelfs kerstverlichting buiten. Het is echter wel belangrijk om op de centen te letten, vooral bij een beperkt budget. Wat vind je echt belangrijk en wat kun je wel missen om vervolgens alsnog een fantastisch kerstfeest te beleven? Misschien kun je je familie en vrienden ook tevreden houden met wat minder extravagante cadeaus. Of misschien vind je het ook oké om kerst in een kleiner comité te vieren, in plaats van een heel groot feest te geven. Moet je ook echt naar het buitenland deze kerst? Het mag natuurlijk allemaal, als jij maar weet waar je prioriteiten liggen en je de grens bewaakt door doordachte keuzes te maken.
Tip 6: Koop geen kerstcadeautjes
We zeiden het al eerder, kerst draait niet per se om grote en dure cadeaus. Misschien is het zelfs een goed idee om het geven van cadeautjes een jaartje over te slaan. Het is een cliché, maar als je familie en vrienden echt om je geven, dan vinden zij het vast niet erg om het geven van cadeautjes een jaartje over te slaan. Het past ook helemaal in een bewuste levensstijl, waar steeds meer mensen echt voor open staan. ‘Save the planet’ met kerst met je vrienden en familie. Dat is een prachtig streven en het is goed voor portemonnee. Je zou kunnen afspreken om allemaal een klein bedrag aan een goed doel te schenken, in plaats van cadeautjes te geven.
Tip 6: Ga voor de nepboom en bespaar op kerstversiering
Wellicht heb je zin om helemaal uit te pakken met kerstmis, met als hoogtepunt de kerstboom. Toch kun je makkelijk besparen op de kerstboom en op de kerstverlichting. Als je eenmalig een kunstkerstboom koopt, bespaar je al snel een jaarlijks ritje met de auto en de uitgave aan de boom. Misschien heb je ook wel kosten aan het weer laten verdwijnen van de boom, terwijl je de nepboom opbergt op zolder. De nepboom gaat jaren mee en er hoeven ook geen bomen voor gekapt te worden.
Hoewel het verleidelijk is, is het ook verstandig om niet ieder jaar nieuwe kerstversiering en kerstlampjes te kopen. Koop een vaste set kerstversiering die je leuk vindt en trek elk jaar dezelfde set uit de kast. Hergebruik is hier de key en niet iets om je voor te schamen. Tot slot gaat het natuurlijk niet om de grootste en best verlichte kerstboom of om de duurste cadeaus. Kerst is een feest van samenzijn. Blijf jezelf daaraan herinneren en het komt allemaal goed met de inhoud van je portemonnee.