Elektrische Fiets Huren: wat kost dat en alles wat je moet weten

Een lekker lang stuk fietsen over het platteland is een stuk leuker als het allemaal makkelijk gaat. Alsof je continue de wind mee hebt. Of elektrisch kan trappen.

Elektrische fiets

De elektrische fiets is inmiddels al een aantal jaar in ons midden. Bedoeld en ontworpen voor ouderen, zodat ze op een makkelijke manier nog kunnen genieten van fietsen. Langzaamaan werd de elektrische fiets steeds meer omarmd en tegenwoordig kan je bijna geen rondje maken zonder dat je wordt ingehaald door zo’n snelle automaat. Niet alleen senioren genieten van dit fietsmotertje. Steeds meer veertig- en vijftigplussers schaffen zo’n elektrische fiets aan voor een heerlijk fietsgemak. Lekker makkelijk en lekker snel. Wat moet je allemaal weten over zo’n fiets en zijn ze ook te huur?

Fiets voor een dag

Bijna alles is te huren voor een dag, een week of gewoon voor een paar uurtjes. Zo kan je bijvoorbeeld lekker met de familie een dagje weg. Als lange stukken trappen altijd zwaar voor je was, heb je nu waarschijnlijk de ideale tussenweg gevonden. Een elektrische fiets huren. Dat kan vaak ter plekke bij een verhuurder. Je bent dan wel afhankelijk van wat voor modellen hij op dat moment heeft staan. Huren gaat meestal per dag en als je besluit de fiets langer te houden of eerder in te leveren, betaal je waarschijnlijk ook meer.

Elektrische fiets leasen

Bij het leasen van een elektrische fiets moet je eigenlijk denken aan hetzelfde concept als het leasen van een auto. Daarbij ga je voor het leasen van een e-bike een contract aan voor (waarschijnlijk) meerdere jaren. Het leasecontract is een soort bruikleenovereenkomst. Je betaalt dan een vast bedrag per maand om een elektrische fiets te gebruiken wanneer jij wil. Je hebt de fiets als het ware in bruikleen.

Bij het leasen weet je precies wat voor soort fiets je gaat krijgen en kan je zelfs je favoriet uitzoeken. Zo kan je van te voren goed bekijken wat voor fiets je wil, wat de voor en nadelen van elke fiets zijn en zo de beste voor jou uitzoeken. Vaak kan je zelf ook de staat van de fiets uitzoeken. Zo kan je voor een lekker bedrag per maand op een splinternieuwe e-bike rijden. Als je een leasecontract hebt ondertekend, kom je er niet zo gauw meer vanaf. Je moet de volledige periode blijven betalen. Lukt dat niet of moet het contract worden verbroken tijdens de leaseperiode, dan volgt er een boete. Aan het eind van de leaseperiode is de fiets niet van jou. De fiets blijft eigendom van de leasemaatschappij.

Leasen in goedkoper dan huren. Dat komt omdat de maatschappij dan een zeker inkomen heeft voor meerdere jaren. De verhuurder is afhankelijk van de daggebruikers. Daarom is huren per dag duurder. Je levert alleen flexibiliteit in als je een leasefiets neemt. Je zit gedurende een langere periode vast aan de fiets.

Fiets op afbetaling

Dan is er qua huren en leasen altijd nog een derde optie: een fiets op afbetaling. Technisch gezien is dit een lening. Je betaalt net als bij een leasefiets over een bepaalde periode steeds een klein bedrag. Het grote verschil is hier dat je aan het eind van deze periode de fiets mag houden. Je betaalt de fiets langzaam maar zeker af aan de verkoper en aan het eind van de rit, is de e-bike voor jou. Dit wordt ook wel een financial lease genoemd.

Het voordeel van kopen op afbetaling is dat je niet vooraf het hele aankoopbedrag hoeft te betalen, maar deze in termijnen aflost. Natuurlijk is het ook fijn dat je na deze periode de fiets zelf mag houden en hem lekker kan blijven gebruiken. Het nadeel van een afbetaling is dat je zelf moet zorgen voor het onderhoud, de pechhulp en de eventuele verzekering. Ook betaal je een extra rente over de fiets bij deze manier van aanschaffen. Op ten duur ben je dan duurder uit dan wanneer je de fiets in een keer zou kunnen aanschaffen. Mocht dat niet lukken en is een maandbedrag beter voor jouw persoonlijke situatie, kan je altijd voor een financial lease gaan.

De voordelen van een fiets huren

Je kan een elektrische fiets huren om te proberen of het iets voor je is. Zo zit je nergens aan vast en kan je kijken of je je comfortabel voelt op een e-bike. Een handige manier om er goed kennis mee te maken. Niet iedereen ervaart een e-bike als even prettig. In tegenstelling tot een proefrit door de straat, kan je nu een hele dag ervaren hoe het is om met een elektrische fiets op pad te zijn.

Test verschillende merken

Als je vaker een dagje een e-bike huurt, kan je op een handige manier verschillende soorten elektrische fietsen uitproberen. Zo zijn er verschillen in een voorwiel-, achterwiel- of trapasmotor. Deze voelen heel verschillend als je op de fiets rijdt. Zo heeft iedereen zijn of haar eigen voorkeur en kan je uitvinden wat jij fijn vindt op een elektrische fiets.

Tussen de merken zelf zit ook een groot verschil. Merken onderscheiden zich met name in de motor van een fiets. Sommige fietsen kunnen goed mee op heuvelachtig terrein, andere fietsen werken beter op een vlakke ondergrond. Niet elke motor reageert hetzelfde, tijdens de huurdagen kan je goed kijken of je de ene fiets of de andere fiets lekker vindt rijden en kan je het verschil zelf ervaren. Mocht je laten zelf een elektrische fiets willen aanschaffen, weet je in ieder geval voor welk merk jij wil gaan!

Ook relevant