Alles over elektrische auto’s

Heb je weleens overwogen om elektrisch te gaan rijden? Voor sommigen is het een eng idee om stil te komen staan omdat er niet genoeg laadpalen zijn. Toch komt elektrisch rijden ook met veel voordelen en is het goed om in overweging te nemen. Lees hier meer over de aanschaf, voordelen, het opladen en de duurzaamheid.

Aanschaffen

Bij het aanschaffen van een nieuwe auto dien je rekening te houden met je budget en andere wensen die voor jou persoonlijk zijn. Zo wil je misschien een auto waar al je kinderen inpassen, of ben je meer op zoek naar een snelle auto. Bij elektrische auto’s is het goed om rekening te houden met de actieradius. Dit houdt in dat je kijkt naar hoe lang de accu meegaat na het opladen. Tegenwoordig kunnen auto’s tot wel 455 kilometer rijden als de accu vol is. Als je van plan bent om met deze elektrische wagen op vakantie te gaan is het handig als je flink wat kilometers kan maken.

Voordelen

Er zijn wat voordelen verbonden aan elektrische wagens. De aanschafprijs ligt wel wat hoger dan bij reguliere auto’s, maar uiteindelijk zul je op de kosten besparen. Je betaalt namelijk veel minder belasting dan bij diesel of benzine auto’s, dit compenseert dus weer na een poosje rijden. Als je budget klein is kun je bijvoorbeeld ook kijken naar tweedehands auto’s of het leasen van een elektrische auto. De auto maakt ook een stuk minder geluid en stoten geen Co2 uit, wat weer goed is voor het milieu.

Opladen

Een elektrische auto moet je opladen en gaat dus iets anders te werk dan een normale auto waarbij je tankt. Als zakelijk gebruiker is een laadpas elektrische auto ideaal omdat je precies kunt bijhouden hoeveel je hebt gereden en dit gemakkelijk kunt declareren. Als je een laadpas hebt kun je op alle laadpunten in Nederland opladen. Zo zijn er veel openbare laadpalen, ook bij de meeste tankstations. Je auto opladen kost natuurlijk wel wat tijd, maar vaak gaat dit wel snel. Zo ben je gemiddeld 20 tot 40 minuten bezig met laden en kun je in de tussentijd op je gemak lunchen. Op je auto kun je vaak gewoon zien hoeveel kilometer je kunt rijden na het opladen.

Duurzaam

Een grote reden van elektrisch rijden is vanwege de duurzaamheid. Het klopt namelijk dat er steeds meer elektrische auto’s geproduceerd worden, in 2020 is er ook informatie gelekt waarin staat dat Europa van plan is om in 2030 bijna alleen nog maar elektrische wagens te laten rijden. Op dit moment merk je al dat alles aan het verduurzamen is, zo kom je het centrum van Amsterdam niet in als je een energieslurpende auto rijdt.

Conclusie

Het rijden van een elektrische auto komt met veel (fiscale) voordelen. Omdat je 60% minder Co2 uitstoot dan met een reguliere brandstof auto draag je zo wel je steentje bij aan het milieu. Met een laadpas maak je het gemakkelijk om bij elk tankstation in Nederland op te laden.

Ook relevant