Wil jij een vijver? Zo maak je jouw tuin compleet

Niets zo fijn dan het geluid van een tevreden kikker in je eigen vijver. Het zien van mooie vissen en uiteraard de weelderigheid van groen rondom de vijver. Een vijver maakt nu eenmaal een tuin compleet. Maar hoe creëer je nou een vijver in je eigen tuin? We vertellen het jou in deze blog! 

Voor het hebben van een vijver lijkt het misschien alsof je alleen een water en een kuil nodig hebt. Maar niets is minder waar. Sterker nog, je hebt bijvoorbeeld ook grondzeil nodig en een vijverpomp. Op deze manier kun je veel beter alles schoonhouden en ervoor zorgen dat het klimaat van de vijver gezond blijft. Laten we eens dieper in gaan op het creëren van een vijver in jouw tuin.

Tip! Heb jij nog meer benodigdheden nodig voor je vijver? Bekijk deze link over visvoer bijvoorbeeld eens.  

Waar komt de vijver?

Wist je dat als een vijver in jouw tuin wil dat het belangrijk is dat je eerst een ontwerp maakt? Dit ontwerp houdt niet alleen de vorm en de grootte in, maar ook waar in de tuin je het beste een vijver kunt creëren. De beste plek voor een vijver is op een plek in jouw tuin die enerzijds in de zon ligt, maar waar niet te veel bomen in de buurt zijn. Dat komt omdat als de bomen hun blad verliezen al het blad in het water terecht komt. Dit is niet goed voor de waterkwaliteit van je vijver en wil je dus voorkomen door een plek te kiezen waar niet te veel bomen in de buurt zijn. Anderzijds kunnen de wortelen van de bomen ook aan de onderkant problemen veroorzaken door hun wortelen. 

Aan de slag! 

Wanneer je een locatie hebt gevonden in jouw tuin kun je gaan beginnen het met afgraven van de tuin. Dit doe je vaak met een schop of met een kleine graafmachine. Uiteraard is dit ook afhankelijk van hoe groot de vijver moet worden. Voor de diepte van de vijver kun je het beste tussen de 80 en de 100 centimeter aanhouden. Maar ook 60 centimeter is niet erg, probeer alleen niet minder dan 60 centimeter aan te houden. Dat is namelijk voor van groot belang wanneer het winter is. Dan wil je namelijk dat je vissen niet doodvriezen uiteraard. 

Als je de vijver gaat graven is het belangrijk dat het niet te nat is. Kies dus een droge periode uit. Op deze manier heb je namelijk minder last van grondwater dat omhoogkomt. Waardoor het afgraven makkelijker gaat. 

Inrichten van de vijver

Vervolgens maak je de vijver af door te kiezen voor een beschermende folie. Na het aanbrengen van de folie kun je de vijver laten vollopen en uiteraard ervoor kiezen om planten en vissen aan te brengen in de vijver. Hiervoor kan het fijn zijn om nog een special beplantingsplan te maken. Denk bijvoorbeeld aan moerasplanten, zuurstofplanten of drijfplanten. En vergeet uiteraard de vissen niet, zoals koi karpers, goudzeelt of algeneter.

Ook relevant