Belangrijke feiten over stappen van zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering kan maar één keer per jaar. Namelijk alleen in december. Maar het is veel verstandiger om dit altijd eerder te doen. Maar waarom zou je eigenlijk overstappen en hoe stap je nu het beste over van zorgverzekering? Wij vertellen het jou in deze blog! 

Elk jaar wordt de zorgverzekering een beetje duurder. Dat komt omdat we enerzijds met meer mensen komen en we worden ook steeds ouder. Het loont dus zeker om elk jaar even te gaan kijken naar je huidige zorgverzekering, maar zeker ook naar je zorggedrag. Zo kun je dus elk jaar opnieuw bepalen of je wilt overstappen of niet. 

En het eerste feitje hebben we net al met je gedeeld. Je hebt namelijk elk jaar tot 31 december de tijd om over te stappen. Overstappen kan officieel tot 1 februari. Maar als je in december overstapt dan hoef je niet je andere zorgverzekering op te zeggen. Dit wordt dan dus voor je gedaan. Wacht je tot nu 1 januari dan heb je de kans dat je over verzekerd raakt. Met andere woorden: dat er twee zorgverzekeringen lopen. En dat is zonde! 

Feit: de basisverzekering is overal hetzelfde 

Het is de overheid die elk jaar beslist wat de inhoud van de basisverzekering wordt. Je bent niet automatisch verzekerd voor de basisverzekering. Je moet dit dus wel afsluiten bij een verzekeraar. Maar qua inhoud hoef je niet te kijken wat betreft een basisverzekering. De basisverzekering houdt in dat je bij een huisarts langs kunt gaan maar ook dat je ziekenhuiszorg mag hebben. Er is wel een verschil in tot welke ziekenhuizen je recht hebt. Dit verschilt dus wel van zorgverzekering tot zorgverzekering. Zorgverzekering vergelijken? Absoluut! Zo vind je altijd de beste prijs en de beste zorg.

Feit: je moet altijd geaccepteerd worden voor de basisverzekering

Een ander belangrijk feit is ook dat je als inwoner van Nederland nooit geweigerd mag worden voor een basisverzekering. Dat noemen we de wettelijke acceptatieplicht. Je mag dus niet geweigerd worden, ook niet als je bijvoorbeeld chronisch ziek bent. Dit mag wel wanner je aanvullende verzekeringen wilt. 

Feit: online zorgvergelijker gebruiken loont altijd

Door jaarlijks even te gaan kijken op een zorgvergelijker kun je een hoop geld besparen. Dit is 100% een feit. Omdat elk jaar van alles verandert, kan het zomaar zijn dat een zorgverzekering niet meer goed bij jou past. Door elk jaar jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen, zal je zien dat je elk jaar kiest voor een zorgverzekering dat bij jou past. Daarnaast kun je ook direct kijken naar welke aanvullende verzekeringen je nog wilt hebben, denk bijvoorbeeld aan een tandartsverzekering. 

Feit: je mag er altijd 14 dagen over nadenken 

Net zoals bij alle verzekeringen, mag je voor een zorgverzekering 14 dagen de tijd nemen. Voelt het toch niet goed of vind je een andere zorgverzekering die beter bij je past? Dan mag je altijd het contract laten ontbinden. Dat doe je door contact op te nemen met de zorgverzekering waar je een nieuw contract bij hebt afgesloten. Ook wordt je huidige zorgverzekering dan weer hersteld. Zodat jij niet onverzekerd blijft. 

Meer weten over de zorgvergelijker? Bekijk dan deze video!

Ook relevant