Bespaar door vaker op de fiets naar kantoor te gaan

De snel gestegen inflatie van de afgelopen maanden heeft veel huishoudens aan het denken gezet. Op welke manier kunnen we besparen op de maandelijkse lasten? Hoe voorkomen we dat onze spaarpot snel slinkt als gevolg van oplopende prijzen? Niet alleen zijn we ons steeds bewuster van ons uitgavenpatroon; ook duurzaamheid is een thema die aan populariteit wint binnen huishoudens. We kiezen voor kwaliteit, in plaats van kwantiteit. Een kwalitatief goed product gaat langer mee, ook al vergt dit in beginsel een grotere investering vooraf. De combinatie van beide factoren maakt dat de vraag naar onder meer elektrische fietsen groeide in de laatste jaren. Zo merkt ook Qicq.nl, een vertrouwd aanbieder van een breed scala aan elektrische modellen. 

Pak de elektrische fiets voor de rit naar kantoor, doe je boodschappen voortaan op de fiets en breng bijvoorbeeld een bezoek aan familie op je nieuwe tweewieler. Het is een bewust duurzame keuze en bespaart op de langere termijn veel geld. In dit artikel lees je er meer over. 

Snelle ontwikkeling bij productie elektrische fietsen 

Een nieuwe e-bike kopen in 2023 is heel wat anders dan de aanschaf van een occasion van een paar jaar oud. De elektrische fietsen hebben zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld, wat onder meer terug te zien is aan de capaciteit van de accu. De actieradius van een elektrisch fiets nam flink toe. Het kan als vervelend worden ervaren, om de accu aan het eind van iedere rit opnieuw op te moeten laden. Het gebruik van nieuwe onderdelen en materialen zorgt er daarbij voor dat hedendaagse modellen bijzonder duurzaam zijn. Je hebt er jaren plezier van, zonder dat de e-bike veel onderhoud nodig heeft. Daarbij bieden deze onderdelen je meer comfort en mogelijkheden; denk aan de groei in het aantal functies op het display van de elektrische fiets. 

Ook nam de gemiddelde prijs van een elektrische fiets af. Het maakt de elektrische fiets heel toegankelijk voor een breed publiek. Een e-bike is al lang niet meer de fiets die uitsluitend door senioren en gepensioneerden gebruikt wordt: ook (jong)volwassenen en scholieren gebruiken ze. Daar waar voorheen al snel zo’n 3.000 tot 4.000 euro moest worden neergelegd voor een goedkoper model e-bike. Tegenwoordig worden de goedkopere modellen al aangeboden voor een prijs tot 2.000 euro. Overigens loont het vaak om net iets langer te sparen, om zo een kwalitatief beter model e-bike aan te kunnen schaffen. 

Kijk goed naar de verschillen tussen elektrische fietsen 

Het is verstandig om je bij de aankoop van een elektrische fiets te laten adviseren over de verschillende mogelijkheden die je hierbij hebt. Een gemiddelde, allround elektrische fiets is over het algemeen voorzien van schijfremmen, een afmontage met duurzame, kwalitatief goede onderdelen en een middenmotor. Deze modellen zijn vaak zwaarder dan de modellen die in de hogere prijsklassen vallen. 

E-bike leasen in plaats van kopen 

Naast de mogelijkheid om een e-bike te kopen, kun je deze tegenwoordig ook leasen. Er zijn verschillende partijen die je deze optie aanbieden. Voor een vast bedrag per maand heb je de mogelijkheid de e-bike onbeperkt te gebruiken. Je hebt hierbij geen omkijken naar het onderhoud aan de fiets; dit wordt door de leasemaatschappij verzorgd. Overigens kun je er ook bewust voor kiezen om een leasecontract te nemen zonder onderhoud. Zo bespaar je op de kosten. Handig, wanneer je ervaring hebt in het onderhouden van fietsen! 

Tip: een e-bike leasen hoeft niet duur te zijn, wanneer je via je werkgever een reiskostenvergoeding kunt krijgen per kilometer. Door wat vaker op de fiets te stappen verdien je een groot deel van de kosten terug.

Ook relevant