Voor de Bitcoin gold de afgelopen tijd ‘the sky is te limit’. Die ‘sky’ bleek afgelopen weekend echter dichterbij dan gedacht. Binnen een dag verloor de cryptomunt maar liefst 17 procent van zijn waarde.
De situatie van Bitcoin verslechterde nog een uur geleden toen het activum daalde tot een nieuw dieptepunt in drie maanden onder $41.000. De meeste altcoins bevinden zich vandaag in een vergelijkbare positie en de totale verliezen van de afgelopen drie dagen zijn gestegen tot $ 300 miljard.
Beleggers in de IT-sector zijn mogelijk begonnen met het verkopen van hun crypto naarmate de stemming verslechterde. De ineenstorting van de cryptocurrency-prijzen twee weken geleden was echter geen duidelijke reden tot bezorgdheid. Toen deze hefboomwerking met geweld uit het systeem werd weggespoeld, slaagde de markt erin te blijven stijgen en bereikte uiteindelijk een nieuw record in oktober, na dezelfde drijfveren als de flitscrash van september. Een nieuwe stierenrennen zoals die dit jaar begon, zou voor de deur kunnen staan, zegt hij.
bitcoin handelen tijdens kantooruren is mogelijk voor beleggers in cryptocurrency, waardoor prijsschommelingen mogelijk zijn en u weet welke crypto wordt het meest verhandeld is voor elk bedrijf. Omdat Bitcoin nog steeds zonder twijfel de grootste populaire cryptocurrency is en de prijsbeweging ervan een aanzienlijke impact heeft op de rest van de cryptocurrency-markt. Deskundigen zijn van mening dat prijsschommelingen worden veroorzaakt door een gebrek aan volume, handel in spreads en andere problemen. Regelgevers overwegen plannen voor digitale valuta op de lange termijn en de recente daling kan een enorme impact hebben.
Gevolgen pandemie
De oorzaak van deze scherpe waardedaling was niet moeilijk te vinden: Omikron. De net ontdekte coronavariant zorgde voor grote onrust op de beurzen. En in tijden van onrust gaan beleggers op zoek naar veilige investeringsmogelijkheden. Dat gebeurde ook afgelopen weekend. Beleggers verkochten als risicovol geziene aandelen en er werd gezocht naar investeringen die als minder risicovol worden ervaren. De grillige koersen van cryptomunten worden op dergelijke momenten vaak als risicovol gezien.
Investeerders kiezen dan liever voor het aankopen van obligaties, of voor stabiele munteenheden zoals de dollar en yen. Ook goud blijft op dergelijke momenten vaak een aantrekkelijke investering. En dus sloot de bitcoinkoers op zaterdag 4 december 17 procent lager en was een bitcoin nog 47.200 dollar waard. Wanneer men bedenkt dat de munt onlangs nog over de magische grens van 60.000 dollar ging, is direct duidelijk hoe groot het verlies was. Over het algemeen wordt de bitcoin juist gezien als interessante beleggingsoptie. Afgelopen week veranderde dat beeld dus, maar was dat een definitieve of tijdelijke verandering?
Een van de factoren die bijdragen aan de recente daling van Bitcoin is de overtuiging dat cryptocurrencies uiteindelijk door een groter deel van de bevolking zullen worden geaccepteerd. Eerder dit jaar zei Elon Musk, CEO van Tesla, dat hij meer dan $ 1 miljard op de balans van het bedrijf had gekocht.Large Wall Street-banken en andere betalingsbedrijven zeiden dat ze hun vermogen om aanvullende cryptografische transacties af te handelen uitbreidden.
Stijgende lijn te pakken
Is hiermee echt een einde gekomen aan de zegetocht van de bitcoin? Daar lijkt het niet direct op. Afgelopen week was er al weer een duidelijk herstel te zien. Vanaf dinsdag werd een stijgende lijn ingezet. Ook deze stijging lijkt direct toe te schrijven aan Omikron. De eerste berichten over deze nieuwe virusvariant waren namelijk alarmerend, maar de afgelopen week werd dat beeld genuanceerder. Zoals het nu lijkt is deze gemuteerde variant niet gevaarlijker dan eerder ontdekte varianten. Dat nieuws bracht ook op de beurs de rust weer terug.
Vanaf nu heeft de cryptocurrency wat terrein gewonnen en staat ongeveer $ 1.000 hoger. Desalniettemin ligt de marktkapitalisatie nog steeds onder de $ 800 miljard.
Afgelopen november bereikte de bitcoin een recordniveau van ongeveer 69.000 dollar. Zolang de markt gunstig blijft, staat niets de cryptomunt in de weg om binnenkort nieuwe records te verbreken. Het oude adagium lijkt weer te gelden: the sky is the limit!