De slaapkamer verduisteren voor een betere nachtrust? 3 tips!

Het is wetenschappelijk bewezen dat een donkere slaapkamer bijdraagt aan een betere nachtrust. Onze lichamen zijn namelijk nog altijd afgestemd op het licht. Wanneer het licht wordt, worden we actief. Wanneer het donker wordt, maken we het stofje melatonine aan en worden we slaperiger. Een (te) lichte slaapkamer zorgt er dan ook voor dat we minder diep slapen, minder gemakkelijk inslapen en ook weer vroeger wakker worden. Een donkere slaapkamer draagt dus bij aan een goede nachtrust.

Kamp jij met slaapproblemen? Dan is het slim om je slaapkamer eens goed onder de loep te nemen. Is het wel donker genoeg in de ruimte? Nee? Dan wordt het tijd om deze verder te verduisteren. En vergis je niet, zelfs het kleinste spleetje licht langs de gordijnen kunnen invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Benieuwd hoe je jouw slaapkamer het best kunt verduisteren? Hier volgen 3 essentiële tips.

1. Laat verduisterende gordijnen plaatsen


Allereerst de belangrijkste tip die we kunnen geven. Laat verduisterende gordijnen plaatsen! Deze gordijnen zijn speciaal in het leven geroepen voor de slaapkamer. Kwalitatieve verduisterende gordijnen laten geen enkel schijntje licht door. Hierdoor wordt de slaapkamer in één klap een stuk donkerder. Groot voordeel is tevens dat deze verduisterende stoffen voor vrijwel ieder gordijn beschikbaar zijn. Zo kun je kiezen voor een verduisterend rolgordijn of plissegordijn, maar ook voor een kant-en-klaar traditioneel gordijn. Mogelijkheden in overvloed. Hierdoor kun je het gordijn niet alleen geheel naar wens samenstellen, maar weet je ook nog eens zeker dat deze bij jouw ruimte past.

2. Maak gebruik van rolluiken


Heb je nog altijd last van wat lichtval langs de randen van het gordijnen? Dan kun je dit oplossen met een rolgordijn, maar je kan er ook voor kiezen om de gordijnen met een rolluik te combineren. Een rolluik wordt aan de buitenkant van het raam bevestigd. Hierdoor wordt vrijwel al het licht direct geblokkeerd. Tussen de minimale spleetjes van het rolluik kan nog wat licht naar binnen komen. Door het rolluik te combineren met een verduisterend gordijn of plissegordijn kun je dit echter zoveel mogelijk voorkomen. Hierdoor is het donkerder dan ooit tevoren op de slaapkamer.

Wist je dat rolluiken niet alleen het licht weren uit de slaapkamer, maar ook nog eens de warmte tegenhouden? Hierdoor is de temperatuur in de zomer ook nog eens een stuk aangenamer in de slaapkamer.

3. Licht langs de deur voorkomen


Denk niet alleen aan de ramen wanneer je het licht uit de slaapkamer wilt weren. Ook langs de deur kan het nodige licht in de kamer terecht komen. Bijvoorbeeld door de kinderen die laat naar bed gaan en hierbij de lamp aanzetten of je partner die vroeg naar het werk gaat en het licht in de gang aan laat staan. Het is een enorme ergernis van veel mensen. Toch zijn er gelukkig eenvoudige manieren waarop je dit licht kunt tegenhouden. Bijvoorbeeld met behulp van tochtstrips. Deze houden niet alleen tocht tegen, maar weren ook het licht. Hierdoor zijn er immers geen kieren of naden meer zichtbaar, waardoor je de ruimte rond de deur geheel kunt afdichten. Zo heb je dus geen last meer van licht op de gang of overloop.

Ook relevant