Consuminderen: Alles over meer met minder

Als je een beetje bewust bent van de impact die je achterlaat op elk gebied van je leven, dan heb je al een stapje voor. Soms lijkt de wereld een beetje op Amerika in het groot; alles moet maar groter, meer, beter, duurder en ga zo maar door. Gelukkig beseffen steeds meer mensen zich dat dat onzin is en dat steeds meer helemaal niet nodig is. Wij zijn hier ook wel voorstander van, helemaal gezien onze naam. We willen je daarom helpen met consuminderen en over het algemeen vertellen over meer met minder hebben. Er zijn namelijk best wat zaken die je kunt aanpassen om een minder grote voetafdruk achter te laten. Vaak heeft dit ook nog eens positief effect op je rekening. In dit blog vertellen wij je over 3 manieren waarop je kunt consuminderen. Dus; ben je er klaar voor? Dan gaan we een échte impact maken. 

Energie besparen

Weet je wat er speelt in de wereld op het moment? Ja? Goed! Nee? Ook helemaal niet erg. Door de oorlog, maar voornamelijk dankzij de sancties naar Rusland, gaat de Nederlander er flink op achteruit. We krijgen een hoge energierekening voorgeschoteld, eentje waar niemand op zit te wachten. Energie besparen is dan ook voor veel mensen een goede optie. Dit heeft niet alleen een positief effect op je energierekening, maar ook op de wereld. Energie besparen kun je op veel verschillende manieren doen. Minder lang douchen, een inductieplaat gebruiken, zonnepanelen plaatsen en ga zo maar door; wat ons betreft kan het simpeler en beter. Kijk bijvoorbeeld eens naar kunststof kozijnen van Ploeg kozijnen. Door kunststof kozijnen en dubbel glas houd je de warmte veel beter binnen en hoef je dus minder te verwarmen. 

Kledingkast uitruimen

Daarnaast is het tijd om je kledingkast eens flink aan te pakken. Veel mensen hebben een behoorlijk goed gevulde kledingkast in Nederland, behoudens de uitzondering dan. Dat is soms best gek, want de meeste kleding wordt helemaal niet of nauwelijks gedragen. Zonde, want dit neemt niet alleen veel leefruimte in, maar is ook slecht voor je portemonnee en het milieu. Kies er daarom voor om eens je kledingkast grondig op te ruimen, om te dragen wat je al hebt en niet meer bij te kopen of beide. Dit doet veel goeds, voor iedereen. Het scheelt ook behoorlijk in je portemonnee, aangezien de meeste mensen een grote smak geld aan kleding uitgeven per maand. 

Bewust reizen

Ook reizen kan een stukje minder. We begrijpen dat je niet alles in Nederland kunt vinden en dat veel mensen worden getrokken door Azië of Zuid-Amerika, maar let er op wat er allemaal bij komt kijken. Koop lokaal en alleen wat je nodig hebt, betaal met cash, zorg ervoor dat je niet overbodig luxe overnacht en dat je niet alleen dingen aanschaft die een negatieve impact hebben op de leefsituatie daar. Ga bijvoorbeeld niet naar de MacDonalds maar haal eens iets bij het zaakje op de hoek dat al jaren door een familie wordt gerund. Stap daarnaast ook niet te vaak in het vliegtuig, dit is erg slecht voor het milieu.

Ook relevant