Is het nog wel interessant om een laadstation thuis te kopen?

Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Dat is logisch gezien elektrisch rijden beter is voor het milieu en daarnaast ook nog eens een stuk goedkoper is dan rijden op benzine of diesel. Helaas zijn de energieprijzen in het afgelopen jaar flink gestegen door de oorlog in Oekraïne. Dit heeft ervoor gezorgd dat de financiële voordelen steeds kleiner zijn geworden. Mede hierdoor vragen steeds meer mensen zich af of het nog wel interessant is om een laadstation voor thuis te kopen. In dit artikel leggen wij uit waarom dit nog steeds de beste optie is.

De gestegen energieprijzen

Zoals gezegd zijn de energieprijzen in het afgelopen jaar flink gestegen. Zo lag de gemiddelde prijs voor 1 kWh iets meer dan een jaar geleden nog op €0,25. Momenteel staat diezelfde energieprijs op €0,88 per kWh. Deze grote prijsstijging komt door een aantal ingrijpende ontwikkelingen. Denk hierbij voornamelijk aan de Russische oorlog in Oekraïne en het feit dat de stroomprijs is gekoppeld aan de gasprijs (die nog harder steeg). Op dit moment lijkt er geen snel einde te komen aan de oorlog. Toch wordt verwacht dat de energieprijzen na verloop van tijd weer zullen gaan dalen. Dit komt omdat er meer alternatieve energiebronnen worden ingekocht en doordat de politiek ingrijpt met prijsplafond en belastingverlagingen.

Zodra de prijzen weer dalen, zal het ook weer steeds aantrekkelijker worden om een eigen laadpaal aan te schaffen. De verwachting is dan ook dat veel bezitters van elektrische auto’s op dat moment wachten om een eigen laadpaal aan te schaffen. Dit betekent dat het erg druk zal worden, wat lange wachttijden voor een installatie kan betekenen. Daarnaast zullen de laadpaal thuis kosten vermoedelijk ook gaan toenemen, omdat er wereldwijd nog steeds problemen spelen zoals hoge inflatie en chiptekorten. Wie dus nu alvast een eigen laadpaal aanschaft, zal sneller en voordeliger van de laadpaal kunnen profiteren.

Gratis opladen met zonnepanelen

Hoewel de prijzen momenteel erg hoog zijn, is er een manier om op zeer voordelige wijze op te laden. Je kan namelijk een elektrische auto opladen met zonnepanelen. Dit komt omdat het mogelijk is om verschillende laadpalen samen te laten werken met jouw zonnepanelen. Deze laadpalen sporen namelijk de zonne-energie op en gebruiken enkel deze voor het opladen van de elektrische auto. Mochten jouw zonnepanelen niet genoeg opleveren om de auto volledig op te laden, dan kan je er ook voor kiezen om op te laden met een mix van groene en grijze stroom. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen, het type elektrische auto én het rijgedrag, is het soms zelfs mogelijk om jouw elektrische auto helemaal gratis op te laden. Niet elke laadpaal biedt de mogelijkheid om uitsluitend gebruik te maken van zonne-energie. Laadpalen die deze mogelijkheid wél bieden zijn bijvoorbeeld de modellen van Wallbox.

Nu aanschaffen loont

Door de gestegen energieprijs gaan veel mensen er momenteel vanuit dat ze beter kunnen wachten met het aanschaffen van een laadpaal. Zoals je kunt lezen levert het aanschaffen van een eigen laadpaal nu ook al veel voordelen op, waardoor het eigenlijk zonde is om hiermee te wachten. Wacht dus niet langer en profiteer zo snel mogelijk van de voordelen van een eigen laadpaal!

Ook relevant