Luisterboeken: 5 redenen om naar een verhaal te luisteren

Vroeger werd een luisterboek ook wel een audioboek genoemd. Of een gesproken boek. Misschien ken je nog wel die CD’s of cassettebandjes met daarop een verhaal. Maar tegenwoordig zijn luisterboeken heel anders. Het aanbod is gigantisch groot en de mogelijkheden eindeloos. We vertellen het jou in deze blog! 

Luisterboeken, die je bijvoorbeeld via AlleLuisterboeken.nl vindt, kan je heel gemakkelijk afspelen op je mobiel. Hierdoor heb je altijd een boek bij de hand. Op vakantie, onderweg naar je werk of gewoon lekker thuis. Maar er zijn nog meer redenen om naar een audioverhaal te luisteren. 

Om deze redenen wil jij een luisterboek luisteren

Weten hoe je per maand geld overhoudt om online luisterboeken te luisteren? We schreven hier eerder een blog over!

  • Lezen terwijl je je handen vrijhoudt 

Zo is het heerlijk om bijvoorbeeld naar een luisterboek te luisteren wanneer je in de file staat. Of als je gaat hardlopen of wandelen. Het huis schoonmaken? Zet een luisterboek aan. Je kan de mooiste verhalen luisteren zonder dat je direct gebonden bent aan de leesstoel. 

  • Luisteren op wijzer te worden 

Er zijn vandaag de dag natuurlijk heel veel zelfhulpboeken. Maar ook studieboeken of boeken in een andere taal kunnen perfect leesvoer zijn om te luisteren. Waarom? Omdat je als je luistert naar een boek je evengoed heel veel oppikt over wat ze erin vertellen. Waarbij je met fictie lekker kan wegdromen bij de verzinsels van de schrijver en de spanningen en emoties die daarbij komen kijken, zijn non-functie zoals zelfhulpboeken, geschiedenisboeken en literatuur ook een mooie manier om wijzer te worden.

  • Boeken luisteren als je geen lezer bent  

Boeken verslinden is heerlijk, maar wat als je niet zo’n lezer bent omdat je bijvoorbeeld dyslexie hebt? Dan is het heerlijk om boeken te luisteren. Je hoeft niet meer te doen dan het verhaal te volgen dat je hoort. Makkelijker dan je aandacht erbij houden terwijl je een boek op papier leest.

  • Extra dimensie aan een verhaal 

Luisterboeken komen in alle vormen en maten. Maar het leuke aan een luisterboek is ook dat iemand het spannend vertelt. Je hebt luisterboeken die worden aangevuld met geluidseffecten, zoals een ouderwets hoorspel. Of die door verschillende stemmen worden ingesproken. Deze extra dimensie maakt het dat je nog meer geboeid gaat luisteren. 

  • Samen luisteren naar een boek 

In de auto samen naar een boek luisteren? Hoe leuk is het om samen naar boeken te luisteren! Niet alleen als je ouder bent, maar juist ook voor kinderen is dat heel leuk. En prettig als iemand anders eens het verhaal voorleest! 

Hoe luister je naar een luisterboek?

Er zijn speciale apps ontwikkeld waarmee je luisterboeken kan luisteren. Maar een luisterboek kun je ook gewoon via je telefoon luisteren wanneer je een MP3-bestand ontvangt. Dit is een standaard geluidsfragment. In enkele gevallen kan je nog luisterboeken op CD krijgen. Bijvoorbeeld als je via de bibliotheek een luisterboek leent dan zal dit vaak op cd’tjes zijn. 

Het fijne aan luisterboeken is dus enerzijds dat je lekker je ding kan blijven doen. Bijvoorbeeld schoonmaken of autorijden en aan de andere kant tóch lekker kan genieten van een mooi, spannend of interessant verhaal! De Volkskrant schreef eerder een artikel over luisterboeken en dat het aantal audio boeken alleen nog maar groeit! Je leest dit artikel hier.

Ook relevant