Duurzaam een schutting neerzetten: zo doe je dat

Duurzaam leven kan op veel verschillende manieren. Als het even kan, dan passen wij duurzame opties het liefst in veel verschillende facetten van ons leven toe. Zo ook in hoe we de tuin aanpakken: hier wil je het liefst ook duurzame keuzes om op de beste manier met de natuur om te kunnen gaan. Wist je bijvoorbeeld dat je een schutting ook duurzaam kunt plaatsen? In dit artikel leggen we je uit hoe.

Duurzame materialen

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar wát voor schutting je zou willen plaatsen. Een schutting van hout is bijvoorbeeld al minder duurzaam dan een schutting van composiet. Nu horen we je al denken: wat is er mis met hout? In principe niet heel veel, maar een schutting van composiet is bijvoorbeeld echt een stuk duurzamer dan een schutting van hout. Het materiaal is namelijk van kunststof, en gaat dus een stuk langer mee. Zou je wel een houtlook in de tuin willen, dan kun je daar ook voor kiezen. Composiet biedt, dankzij het dichte karakter, overigens ook veel meer privacy dan een normale schutting.

Investeren in de lange termijn

Je wilt natuurlijk niet een schutting aanschaffen ie naar een paar jaar alweer vergaat. Dan moet je op dat moment weer een nieuwe aanschaffen en dat is ook absoluut niet duurzaam. Het is verstandig om dus echt op lange termijn te denken. Dt kan je doen zoals we hierboven hebben besproken, door voor duurzame materialen te kiezen, maar ook door een keer met een hovenier te gaan zitten en te kijken hoe het bijvoorbeeld staat met de kwaliteit van jouw ondergrond. Als jouw schutting geplaatst wordt in een grond die niet gezond is, dan kun je ervan uit gaan dat de schutting niet stevig gegrond staat in de ondergrond en dat hij binnen een paar jaar weer verplaatst zal moeten worden.

Haag

Als je ook wat groen zou willen toevoegen aan je schutting om het botanische gevoel van een tuin vast te houden zou je kunnen kiezen voor een haag. Om het duurzaam te houden kun je vragen of een hovenier je hiermee zou kunnen helpen. Hij kan de haag vervolgens op een bepaalde manier plaatsen met het oog dat deze op lange termijn goed blijft functioneren. Hoewel dit op korte termijn een investering is, ga je hier op de lange termijn profijt van hebben.

Overleggen met de buren

Een schutting vormt natuurlijk de grens tussen jou en de buren. Daarom si het slim om met ze te overleggen wat hun wensen zijn. Wanneer je uitlegt dat een duurzame schutting voor jou belangrijk is omdat je waarde hecht aan het milieu, de wereld en simpelweg duurzame keuzes. Als je geluk hebt dan staan je buren hier hetzelfde in en kunnen jullie samen kijken wat jullie kunnen doen om de schutting zo duurzaam mogelijk te maken. In plaats van dat jullie. Bijvoorbeeld beiden een eigen schutting plaatsen aan je eigen kant, zou je kunnen kijken of je een grote dikke schutting in het midden kan plaatsen waar jullie de kosten samen van delen.

Ook relevant