Geld besparen in je bedrijf

Het is bijzonder hoe sommige ondernemers met hun geld omgaan. Het is zelfs zo dat sommige ondernemers niet goed weten hoe ze geld moeten besparen in hun bedrijf. Vaak is het echter zo dat het geen gewoonte is om in het bedrijf te kijken naar besparingsmogelijkheden. Eigenlijk is dat een groot lek in je bedrijf. Wil jij geen lek, maar juist geld besparen? Lees dan hier de tips.

Subsidies

De eerste tip is om een bedrijf in te schakelen dat zich bezighoudt met subsidies. Je wilt niet weten hoeveel subsidies er zijn en op hoeveel subsidies er allemaal mogelijk geschikt zijn voor jouw bedrijf. Met een subsidie kun je flink besparen op investeringsgeld.

Kostprijs inzicht

Inzicht in de kostprijs doet wonderen. Neem nu bijvoorbeeld de prijzen voor voedsel in een restaurant. Het is schrikbarend hoeveel restaurants een veel te hoge kostprijs hebben voor het ingekochte eten. Dat kan anders en dat doe je op verschillende manieren.

Ten eerste kun je met je leverancier in gesprek. Houd daarbij je cijferoverzicht bij je. Zowel de cijfers van wat de kostprijs moet zijn voor een gezonde bedrijfsvoering als van welke kostprijzen je nu hebt. Zo kun je je leverancier ook helder maken wat jouw positie is. Alleen al op die manier is een leverancier vaak al geneigd om water bij de wijn te doen. Immers als jij niet goed rondkomt, heeft de leveranciers straks geen afnemer meer.

Ten tweede kun je zorgen voor een hoger volume van afname. Dit kan als je meer klanten aantrekt en zo zelf meer gaat afnemen. Het is evengoed mogelijk dat je gaat samenwerken met concullega’s zodat je samen inkoopt en zo dus meer volume afneemt.

Besteed uit wat te duur is

Wat je vaak ziet in bedrijven is dat mensen alles zelf willen doen. Echter sommige taken vragen om veel expertise. Als je dan iemand specialistisch werk laat doen terwijl diegene eigenlijk niet voldoende die expertise heeft, dan ben je waarschijnlijk meer geld en tijd kwijt dan als je het zou uitbesteden. Dit is bijvoorbeeld de reden dat bedrijven zoals hetsalariskantoor.nl regelmatig worden ingehuurd door bedrijven.

Te veel geld besparen

Het andere uiterste is als ondernemers alleen maar gericht zijn op besparen. Dit zorgt er vaak voor dat er geen of weinig tijd, ruimte en geld is voor innovatie, marketing en behoud van een goede sfeer. Je ziet deze manier van werken vooral bij bedrijven die sterk gericht zijn op efficiƫntie in plaats van op effectiviteit. Het is echter een manier van uithollen, niet positief dus.

Ook relevant