Binnen iedere branche moet er gekeken worden of het duurzamer kan. Wist je dat er ook duurzame manieren zijn op jouw pakketjes op te sturen. Wij geven je een aantal gouden tips.
Duurzaam ondernemen is iets dat je misschien wel dagelijks voorbij ziet komen. Ook bij pakketdiensten is dit een punt van aandacht. Maar toch wordt er vooral veel nagedacht over de CO2-uitstoot van transport. Er is echter veel meer waar je aan kan denken bij het verzenden van postpakketjes of verzenddozen. Ook jij als ondernemer of consument kan meer doen om duurzaam je pakketten te verzenden.
1. Verzenden zonder verpakking
Vooral grote pakketten zijn vaak verpakt in een standaard fabrieksverpakking. Wij begrijpen dat je geen nieuwe laptop in de doos gaat versturen. Een kastjes hoeft niet nog in een extra doos. Dat is gewoon dubbel op. Wil je toch dat je verpakking extra wordt beschermd, dan kies je voor een afsluitbaar krat. Wanneer de klant dit krat ontvangen kan hij deze kosteloos weer terugsturen. Dit is dus een duurzame manier.
Ook te grote dozen of te veel opvulmateriaal hebben een negatieve impact op het milieu.
2. Duurzaam materiaal
Je kan op allerlei manieren kiezen voor duurzaam materiaal om in te verzenden. Het begint al bij de bedrukte kaartjes en flyers die jij meestuurt van je bedrijf. Zijn deze gedrukt op gerecycled papier? Maar ook een brievenbuspakje heb je gemaakt van biobased plastic. Al deze kleine beetjes helpen. Laat je klanten weten hoe ze verpakkingsmateriaal kunnen weggooien. Geef een paar leuke opties om de doos te gebruiken als speelbox voor de kinderen of gebruik duurzaam opvulmateriaal.
3. Verzend milieuvriendelijk
Er zijn twee goede mogelijkheden om een pakketdienst te kiezen die milieuvriendelijk te werk gaan. Zo heb je bijvoorbeeld een pakketdienst dat alleen gaat rijden wanneer het busje vol zit. Bestel je iets wat geen haast heeft, dan kan je het beste via deze pakketdienst bestellen. Het duurt misschien iets langer, maar dan weet je zeker dat er zo functioneel mogelijk om wordt gegaan met de ruimte en tijd.
Pakketjes dichtbij kan je gewoon met de fietskoerier meesturen. De co2-uitstoot van je verzending is dan echt nihil te noemen.
4. Altijd de eerste keer afleveren
Als consument is het misschien wel het vervelendste wat er is. Je bent de hele dag aan het wachten op een pakketje, maar hij komt niet. Dit gebeurt dagelijks wel duizenden keren in Nederland. Je pakketje raakt verdwenen of het adres klopt toch niet. Dit is niet heel duurzaam, want dit betekent dat er dagelijks busjes vol pakketjes rondrijden die nergens aankomen. Maar dit kan beter. Zo kan je bijvoorbeeld de afleverkans vergroten door flexibele levertijd in te vullen. Of je afleverdetails altijd goed op te schrijven. Zorg ervoor dat pakketjes niet blijven hangen.
Dit geldt dus ook voor pakketjes die de ene dag niet worden afgeleverd, maar de volgende dag opnieuw moeten komen. Er zijn pakketdiensten die tegenwoordig om deze reden niet vaker dan één keer langskomen voor een pakketje.