Hoe kies je het juiste ventilatiesysteem voor jouw badkamer?

Ventilatie is uiterst belangrijk in huis. Om het huis van frisse en zuivere lucht te voorzien, schimmel- en bacterievorming te vermijden, en uiteraard om vervelende geurtjes uit de woning te weren, ventileren we onze woonruimtes regelmatig. Vooral in ruimtes waar vocht vrijkomt zoals de keuken en de badkamer is ventilatie extra belangrijk. Ventileren kan bijvoorbeeld door het openen van een keukenraam of wc-raampje of door afzuiging badkamer. Wil jij weten hoe je het juiste ventilatiesysteem kiest voor jouw badkamer, lees dan snel verder.

Ventileren voor droge frisse en gezonde ruimtes

Om gezondheidsrisico’s te vermijden door slecht geventileerde ruimtes is het belangrijk een goed ventilatiesysteem te kiezen. Ongezonde schimmels of radon kunnen in een slecht verluchte ruimte ingeademd worden. In een badkamer is het afvoeren van vocht belangrijk maar ook het afvoeren van mogelijke schadelijke stoffen die bijvoorbeeld door een gasboiler kunnen worden uitgestoten. Een raampje openzetten is genoeg voor de meeste ruimtes. Maar vooral voor de badkamer kies je beter voor een centraal ventilatiesysteem of een ventilator. Het ventilatiesysteem moet de lucht naar buiten transporteren via een afvoer door muur of dak of via de dakdoorvoer plat dak.

De badkamerventilator

Een ventilator kan je badkamer voordelig en vlug ventileren. Ze kunnen automatisch of handmatig bediend worden. Je kunt hierbij kiezen uit kanaalventilatoren, buisventilatoren en opbouw ventilatoren. Voor een opbouw ventilator is een opening nodig in de muur of het dak en stroom. Het is een goedkope en simpele oplossing, die uitgerust kan worden met een bewegingssensor of vochtsensor. Heb je een kleine badkamer, dan is de buisventilator een goede keuze. De ventilator wordt daarbij simpelweg in de afvoerbuis geplaatst. De kanaal verluchter is geschikt voor lange afvoer afstanden, waarbij de ventilator niet in de badkamer zelf zit. Zodoende is deze ventilator onzichtbaar en geruisloos. De voordelen van ventilatoren liggen in de prijs en eenvoudige installatie. Het systeem is echter niet energiezuinig en dit is een groot nadeel.

Mechanische ventilatie

Voor de beste ventilatie van alle kamers in je huis kies je het beste voor een mechanisch ventilatiesysteem. Slimme ventilatiesystemen zorgen ervoor dat alle ruimtes waar vocht vrijkomt, zoals badkamer, keuken, toilet en wasruimte automatisch geventileerd worden zodra dit noodzakelijk is. Ze meten de luchtkwaliteit en vervangen de slechte of vochtige lucht door frisse lucht van buiten.

Juiste ventilatie voor jouw badkamer

Wil je alleen de badkamer voorzien van een extra ventilatiesysteem dan is het plaatsen van een ventilator een simpele en voordelige oplossing. Wil je meerdere ruimtes ventileren is een mechanische verluchting vaak een goede optie. Laat je in ieder geval door de vakman adviseren.

Ook relevant