Zijn goedkope vitamines & aanbiedingen ook goed?

Wanneer je de reclamefolders openslaat, zie je iedere week wel nieuwe vitamines in de aanbiedingen, vaak ook van de bekende huismerken. Daarmee komt de vraag op of deze vitamine aanbiedingen ook kwalitatief goed zijn. Zuinig.nl duikt in deze materie.

Welke soorten vitaminen aanbiedingen zijn er?

Er zijn in overvloed goedkope vitamine aanbiedingen te vinden zoals vitamine pillen, capsules en zelfs vitamine poeders. Hierdoor ziet de gemiddelde Nederlander soms door het bos de bomen niet meer. Zijn bijvoorbeeld dure A-merk vitaminepillen echt beter dan de goedkopere huismerk vitamines? Niet altijd, zo blijkt.

Wat is het prijsverschil tussen dure en goedkope vitamines?

Het prijsverschil tussen dure vitaminepillen en goedkopere versies kan soms wel bijna tien euro zijn. Soms betaal je wel tot 9 euro meer voor een potje A-merk vitaminepillen dan voor het huismerk van de drogist. Dit roept de vraag op: zijn dure vitaminepillen dan echt beter dan de goedkopere varianten? Het antwoord, nee: er vrijwel geen verschil is in kwaliteit tussen dure vitaminepillen en het goedkopere huismerk van de drogist.

Vitamine A blijft vitamine A

Een molecuul vitamine A blijft een molecuul vitamine A, welk dure vitamine potje er ook omheen zit. Qua kwaliteit is er dus (niet altijd) een verschil. Wel kunnen de verschillende vitaminepillen andere grond- of hulpstoffen bevatten. Bovendien hebben de duurdere merken vaak een groter assortiment die beter zijn afgestemd op bepaalde behoeften.

Beloftes vs. vitamine werking

Het blijkt dat veel dure vitaminepillen worden verkocht met mooie beloftes die vaak niet worden waargemaakt. Als het aankomt op de werkzame inhoud van de vitaminepillen, is dit vrijwel altijd gelijk aan de goedkopere huismerken. Volgens experts betaal je bij A-merken in de meeste gevallen, zoals verwacht, voor de merknaam en voor de specifieke beloftes die losstaan van de vitamine werking.

Waarom zijn biologische vitamines duurder?

Ook hier geldt het advies om op te letten. Biologische vitamines zijn namelijk vaak duurder dan de gewone vitamine pil, maar ook hier zit niet altijd qua werkzame bestandsdelen een noemenswaardig verschil. Het kan zelfs zo zijn dat sommige organische vitamines ook synthetische ingrediënten bevatten en dus helemaal geen biologische voedingssupplementen zijn, behalve in prijs natuurlijk.

Ook relevant