bush cricket hang on a green stem plant with ugly face
Photo by Oktavianus Mulyadi on Pexels.com

Hoe kun je goedkoop je huis beschermen tegen ongedierte?

De lente is het begin van nieuw leven: de lammetjes dartelen door de wei, de eendenkuikens peddelen zo schattig achter hun ouders aan en…de eerste muggen zijn gesignaleerd. Warmere temperaturen zorgen ervoor dat ook alle insecten eitjes uitkomen, waardoor de lente gepaard gaat met zoemende muggen, uitzwermende bijen en hinderlijke vliegen. Hoe kun je zonder dure verdelgingsmiddelen er toch voor zorgen dat je dit jaar het ongedierte buiten de deur kunt houden?

Maak de spin tot je bondgenoot

De allergoedkoopste manier om hinderlijke insecten te bestrijden is door de spin tot je bondgenoot te maken. Misschien klinkt dit tegenstrijdig omdat je de spin ook als hinderlijk insect ziet, maar spinnen zijn heel erg nuttig. Spinnen kunnen met hun ragfijne webben je verlossen van muggen, vliegen, knutten en ander vliegend ongedierte. Bovendien eten spinnen niet alleen insecten maar ook schimmels en stuifmeel. Laat dus vooral die spinnenwebben buiten in de hoeken bij het raam of de deur zitten, want een spin is dus niet alleen nuttig om ongedierte buiten de deur te houden, maar zorgt door het eten van schimmels en pollen er ook voor dat je minder last hebt van allergieën en hooikoorts. 

Maak een border met planten onder je raam om insecten weg te jagen

Een vrij goedkope manier om vervelende insecten op afstand te houden is door bepaalde planten rond je huis te planten. Er zijn verschillende mooie planten en bloemen die je kunnen helpen met het weren van insecten. Lavendel houdt bijvoorbeeld muggen, motten en mieren buiten de deur. Citroengras dat gebruikt wordt in citronella houdt muggen op afstand en vliegen hebben een hekel aan goudsbloemen. Vliegen hebben ook een hekel aan knoflook, evenals torren, kevers en muggen. En basilicum en rozemarijn zorgen er ook voor dat al het ongedierte op afstand blijft. Leg een border met deze planten aan onder je ramen en bij de deur, of plaats plantenbakken met deze planten in de vensterbank. En met deze planten sla je letterlijk twee vliegen in één klap, want ze houden vervelende insecten op afstand, en je tuin ziet er mooier uit. 

Voorkom wespen- en bijennesten in de muur met bijenbekjes

Heb je een bijennest in je spouwmuur, dan moet je er een professional bij roepen om het bijennest te verwijderen. Het inhuren van een ongedierteverdelger kost veel geld, en dat kun je in je zak houden door de luchtgaten in de spouwmuur af te dichten met bijenbekjes. Als je goed kijkt zie je dat er in je buitenmuur tussen de bakstenen tientallen openingen zitten. Dit zijn open stootvoegen en die zijn noodzakelijk voor de ventilatie van je huis. Maar zo’n open voeg is de ideale toegangsweg voor insecten. Door bijenbekjes te plaatsen dicht je de voegen zodanig af dat er geen bijen of wespen meer door naar binnen kunnen terwijl er toch lucht doorheen kan voor de ventilatie. Bijenbekjes plaatsen doe je heel eenvoudig door het klemmetje in de stootvoeg te duwen. Zo hou je makkelijk en goedkoop bijen en wespen uit je muur. 

Ook relevant