Kijk naar een willekeurig huis in Frankrijk en de kans is klein dat er zonnepanelen op het dak liggen. Kijk naar een willekeurig huis in Nederland en de kans is ontzettend groot dat er zonnepanelen op het dak liggen.
In de afgelopen jaren hebben veel Nederlandse huishoudens zonnepanelen laten installeren. Ze daarmee wekken hun eigen energie op. Het kost je wat, maar op den duur win je de investering terug en kan je er zelfs aan verdienen. Ben je toch even blij dat die zonnepanelen installateur is langsgekomen. Maar zijn zonnepanelen beter dan fossiele brandstoffen? En hoe helpen zonnepanelen ons energieverbruik te verlagen?
Hoe werken zonnepanelen?
Als er licht van de zon op zonnepanelen valt, absorberen die panelen de lichtdeeltjes. In een zonnepaneel zitten verschillende laagjes waar die lichtdeeltjes doorheen gaan. De beweging wekt elektrische spanning om, dat wordt omgezet in elektriciteit.
De elektriciteit wordt gebruikt om onze huizen en bedrijven van stroom te voorzien. Je zou zelfs je elektrische auto ermee kunnen opladen, mocht je een laadpaal aan huis hebben. Alle stroom die wordt opgewekt en dat je nodig hebt, wordt direct gebruikt. Je levert het dus niet terug aan de energieleverancier, die je vervolgens weer energie aanlevert.
Fossiele brandstoffen en zonnepanelen
Het gebruik van zonnepanelen vermindert onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen op verschillende. manieren. Allereerst zorgen zonnepanelen voor een directe reductie van de CO2-uitstoot. Het produceren van elektriciteit is een schoon proces, dat geen dergelijke uitstoot produceert. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld elektriciteitscentrales die werken op de verbranding van steenkool.
Maar denk ook aan bijvoorbeeld die elektrische auto die je voor je deur hebt staan. Je hebt misschien wel voor deze auto of een hybride gekozen, omdat je toch zelf je energie opwekt. Al helemaal in de zomer pluk je hier de vruchten van. Er bestaat een kans dat je meer energie opwekt dan je nodig hebt en in plaats van dat je het terugveert, kan je nog je elektrische auto ermee opladen.
Duurzame energiebron
We worden het meest vrolijk van het gegeven dat zonnepanelen een vorm van duurzame energie is. De zon gaat niet weg en, sterker nog, hij zal in de huidige levens nog voor eeuwig blijven bestaan. Dit betekent dat we op lange termijn kunnen blijven vertrouwen op zonne-energie als betrouwbare bron van energie. Het is zelfs wat voorspelbaarder dan zoiets als windenergie.
Zonnepanelen laten installeren
Het plan om zelf zonnepanelen te installeren, is niet iets dat we aanraden. Besteed daarom onder andere tijd in zonnepanelen installateurs vergelijken. De installateurs hebben hun eigen budget, werken het meeste op een bepaald soort daken en zijn gecertificeerd om het werk te doen.
De installateur plaatst de panelen nauwkeurig op het dak van uw huis of bedrijf. Dit is van belang, omdat de panelen dan optimaal zonlicht kunnen opvangen en een maximaal rendement wordt behaald. Bovendien kunnen ze je informeren en adviseren in de aanschaf van de panelen. Met de installatie van zonnepanelen investeert u niet alleen in uw eigen energieproductie, maar draagt u ook bij aan een schonere planeet voor toekomstige generaties.