unrecognizable worker insulating with stone wool
Photo by Erik Mclean on Pexels.com

Hoeveel kun je besparen met isolatie?

Een van de gemakkelijkste manieren om jouw energieverbruik te verminderen, en dus flink wat geld te besparen, is door je huis te isoleren. In dit artikel gaan we een kijkje nemen op hoeveel je zou kunnen besparen als je jouw woning voorziet van isolatie

Wat is isolatie?

Alle isolatie heeft hetzelfde doel: de overdracht van warmte in of uit jouw huis verminderen. Er zijn veel verschillende soorten isolatiematerialen (glasvezel, polystyreen, minerale wol, enz.) en methoden om ze aan te brengen (sproeischuim, losse vulling, rollen vulling, en meer), en de juiste soort isolatie hangt af van jouw huis en jouw behoeften.

Isolatie werkt door kleine luchtzakjes op te sluiten die de beweging van warmte uit het huis in de winter en in het huis in de zomer vertragen. 

Vloerisolatie

Een geweldige manier om je huis warm en gezellig te houden, is doormiddel van vloer isolatie. Het goede nieuws van vloerisolatie is, dat je meestal alleen de begane grond en de zolder vloer hoeft te isoleren om de voordelen te merken. 

Nieuwere huizen hebben vloeren van massief beton, die van harde isolatie kunnen worden voorzien. Oudere woningen met houten vloerplanken kunnen worden geïsoleerd met lagen minerale wol die tussen de balken worden aangebracht.

Spouwmuurisolatie

Wist je dat ongeveer een derde van de warmte in een huis gaat verloren door niet geïsoleerde muren?

Nieuwere huizen die vanaf de jaren ’90 zijn gebouwd, hebben al een vrij goede muurisolatie, maar in oudere huizen zijn zeker nog verbeteringen mogelijk, vooral als je spouwmuren hebt. Dit zijn muren die bestaan uit twee afzonderlijke muren met een opening ertussen. 

Hoeveel geld bespaart isolatie?

Laten we deze informatie een beetje meer uitsplitsen. Hoewel de prijzen variëren, betaald het gemiddelde huishouden €400,- per maand in 2022. 

Als een gemiddeld huishouden zijn energierekening met 11 procent verlaagt, zou dat een maandelijkse besparing van €44,-  opleveren. Met andere woorden, jouw rekening zou uitkomen op €356,- per maand.

Met €400,-  per maand betaalt je jaarlijks €4800,- voor jouw energierekening. Met de 11 procent besparing betaal je slechts €4272,-  per jaar. Dat is een totale besparing van €528,- per jaar.

We hebben hogere schattingen gezien voor besparingen op verwarming en koeling dan 11 procent, soms wel 20 procent. Jouw jaarlijkse besparing op de energierekening zou nog groter kunnen zijn. Ben jij al klaar om te besparen?

Ook relevant