Houd je huis lekker warm (op een klein budget!)

Het was zo een zachte winter! En opeens is het zelfs overdag ijskoud. Kachel hoog en onder de dekens zou je zeggen. Maar door de verwarming heel hoog te houden, krijg je hele hoge kosten! Hoe kun je het wat lager houden zonder dat je bevriest? Lees hieronder mijn tips!

Laat de radiator nakijken

Jaren lang zetten wij vaak de radiator aan, zonder hem ooit na te laten kijken. Maar je kunt je soms gek stoken, en blijft het koud. Of bepaalde kamers duurt een eeuwigheid om op te warmen. Dan kan het nodig zijn om hem te laten ontluchten of een andere radiator te kopen. Dit kan je op den duur echt heel veel geld (en warmte) schelen.

Standje sauna

Het is natuurlijk super lekker om de verwarming lekker hoog te zetten. Maar echt waar, 20 graden is meer dan genoeg. Helemaal als je lekker bezig bent. Zet hem in de nacht en als je weg bent op 15 en je bent niet alleen heel zuinig, maar ook nog eens een stuk groener.

Houd je voeten warm

Ik loop het liefst de hele dag op blote voeten. Maar zet dan wel de thermostaat hoger omdat ik koude voeten heb. Lekker warme slof sokken zijn ideaal hiervoor. Je zult merken dat zolang je voeten warm zijn, de rest van je lichaam dat ook is.

Het is tijd voor dekens!

En dan heb ik het niet over die ouderwetse kriebeldekens, maar van die heerlijk zachte dekens. Je kunt deze zo duur maken als je zelf wilt. Maar ik heb hele zachte dekens van de Action, en die zijn ook nog eens lekker groot. Niet dat alleen je grote teen eronder past zeg maar. Je past er zelfs met zijn tweetjes onder. En je weet natuurlijk wel dat lichaamswarmte van een ander een heerlijk kacheltje is. En bij gebrek aan andere mensen kun je altijd nog de hond of de kat of schoot nemen.

Nog wat extra tips

Zorg dat het huis goed geïsoleerd is. Denk aan dikkere gordijnen en tochtstrips. Een uur voordat je gaat slapen (mits je natuurlijk out gaat op de bank omdat je weer te lang series blijft kijken) kun je de thermostaat vast op nachtstand zetten. Mijn puber heeft het altijd koud. Zij slaapt dus met een lekker dikke onesie en een fijn dik dekbed. Voor de rest van ons beginnen wij vaak met een pyjama, maar eindigen in ondergoed omdat je toch lekker warm ligt onder je dekbed. Het valt reuze mee en het went snel. Oké tripje naar de wc in de nacht is even wat frisser.

Weet je wat ook erg leuk is van het bezuinigen op warmte? De eindafrekening van je energie.

Ook relevant