Duurzaam energie opwekken is een manier van leven waar we allemaal naartoe gaan, maar ben je er nog op tijd bij als je nu nog investeert in zonnepanelen?
Subsidie voor zonnepanelen
Iedereen denkt tegenwoordig aan een duurzamere manier van leven en zonnepanelen horen daar ook bij. Het is een goed alternatief om stroom op te wekken vanuit een natuurlijke bron, zonder naar fossiele brandstoffen te boren. Zonnepanelen zullen je misschien de eerste jaren nog niks opleveren. De aanschaf en de plaatsing moet natuurlijk ook gebeuren en kost wel aardig wat. Een groot voordeel hieraan is de subsidie vanuit de overheid, die juicht zonnepanelen namelijk alleen maar toe. De subsidie zonnepanelen kan je aanvragen als je van plan bent om zonnepanelen te laten installeren. Er moet gekeken worden naar hoeveel ruimte er op het dak is en hoeveel je zou willen investeren, daaruit komt dan en aantal dat past op je dak.
Wat is een salderingsregeling?
Met flink wat zonnepanelen op het dak en een zonnetje dat lekker brandt, wek je aardig wat stroom op. Als je meer opwekt, dan dat je daadwerkelijk verbruikt, zorgt de salderingsregeling ervoor dat de overtollige zonne-energie terug geleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Daarna wordt het ingehouden op jouw energierekening. Uiteindelijk is dat dus extra voordelig voor jou. Je moet het zien als stroom die je terug verkoopt aan je energieleverancier en dat is natuurlijk een goeie deal.
Verandering salderingsregeling
De stroom die je hebt opgewekt en weer verkoopt, was evenveel waard als de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Dat gaat helaas veranderen. De salderingsregeling gaat namelijk aangepast worden. Het kabinet wil langzaamaan de salderingsregeling laten verdwijnen. Eerst wordt het per jaar 9% teruggebracht, tot het moment dat de regeling helemaal verdwijnt. Het wetsvoorstel is er echter nog niet helemaal door. Het afbouwen zou pas vanaf 2025 ingaan. Als zonnepaneleneigenaar kan je dus in ieder geval zoveel je wil salderen tot 2025 en daarna draait het langzaam terug.
Is het de investering waard?
Het plaatsen van zonnepanelen is dus wel eventjes een karwij. Monteurs moeten op het dak klimmen, de mate opmeten en de panelen plaatsen. Je moet er even in investeren, maar het is wel een duurzame manier van energie opwekken. Daarnaast komen de kosten voor zonnepanelen steeds lager te liggen en de kwaliteit wordt steeds beter. Daardoor profiteer je eigenlijk op twee manieren. De kosten voor installatie van tien zonnepanelen ligt nu rond de €4000 je dat is al een stuk goedkoper dan vijf jaar geleden. Ondanks dat de salderingsregeling gaat veranderen, kan je nog steeds je investering binnen tien jaar terugverdienen. Investeren in een paar zonnepanelen is dus nog steeds een goede zet. Zeker als je nu net een huis koopt. Je kan dan nog lang profiteren van je eigen stroom en dat scheelt aanzienlijk op de energierekening als je het bekijkt over twee of drie decennia.
Hoeveel levert het je op?
Na alle research die je naar zonnepanelen hebt gedaan, ben je natuurlijk ook benieuwd wat het je gaat opleveren als je de zonnepanelen daadwerkelijk aanschaft en wanneer je alles terugverdiend hebt. Daarvoor zijn een paar handige rekentools te vinden, maar de vuistregel blijft: het duurt ongeveer vijf tot zeven jaar totdat je de investering hebt terugverdiend. Daarna zal je pas echt profiteren van het feit dat je een lage energierekening krijgt, door je eigen opgewekte stroom.